Drumul spre SUCCES al baschetbalistei Romina Filip: Plecată de lângă părinţi pentru a ajunge la „NAŢIONALĂ”

Drumul spre SUCCES al baschetbalistei Romina Filip: Plecată de lângă părinţi pentru a ajunge la „NAŢIONALĂ”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Romina Filip, baschetbalista de la Phoenix Galaţi aflată în cantonament cu echipa naţională, şi-a lăsat familia în Botoşaniul natal când era o adolescentă de liceu, învăţând singură prin Bucureşti drumul spre succes


Echipa de baschet feminin Phoenix Galaţi a avut vara trecută, înaintea debutului în prima ligă, o impresionantă campanie de transferuri, cu nu mai puţin de nouă achiziţii. Toate jucătoarele venite atunci au dat randament, iar un succes aparte la public l-a avut Andreea Romina Filip, care este singura prezenţă gălăţeană în lotul naţional de senioare. Graţie numeroaselor voturi ale fanilor gălăţeni şi nu numai, a fost inclusă în echipa Sudului la „All Star Game 2014”, eveniment unde a fost desemnată „Miss All Star Game”.

Sportul, pasiune de familie

Practică baschetul de la vârstă de 10 ani şi nici nu putea să nu ajungă pe terenul de sport cu o familie ca a ei, pasionată de fenomen. Fratele său a făcut fotbal, sora a practicat atletismul, mama a fost voleibalistă, iar tatăl încă este conectat la sport, prin echipa de fotbal la care este vicepreşedinte, CS Luceafărul Ipoteşti, din liga a patra botoşăneană.

Promisiunea către părinţi, literă de lege

Fire pragmatică, mama sa a insistat ca Romina să aleagă o şcoală cu un profil care să-i poată asigura şi varianta unei altfel de cariere decât cea sportivă, astfel ajungând la un liceu cu profil economic. Dar tot baschetul i-a marcat una din cele mai importante decizii din viaţă, luând hotărârea de pleca din Botoşani şi de lângă familie, când era doar o adolescentă de clasa a zecea. „În 2005, am luat decizia de a pleca, singură, la Bucureşti, pentru a juca la un nivel mai ridicat. Tata m-a încurajat, iar condiţia pusă de părinţi, în special de mama, a fost aceea de a-mi continua studiile în profilul început la Botoşani, economic”, povesteşte Romina.

Ajunsă în Bucureşti pentru a-şi continua junioratul la clubul Olimpia, a îmbinat cu succes viaţa sportivă cu cea şcolară: a luat examenul de bacalaureat cu o notă mare, 9,17. „În nopţile în care alte colege de liceu mai mergeau în cluburi, eu am preferat să stau acasă şi să învăţ. Îmi simţeam părinţii ca şi cum ar fi lângă mine, îmi doream enorm să nu-i dezamăgesc, să-mi respect promisiunea făcută când am plecat de acasă. Încrederea pe care mi-au acordat-o când am plecat spre Bucureşti m-a făcut foarte responsabilă. M-a ajutat mult şi educaţia primită de la baschet, un sport care m-a dezvoltat atât din punct de vedere fizic, cât şi al caracterului, m-a făcut să devin omul care sunt astăzi”, a completat Romina.

Apoi, au urmat anii de facultate, tot pe profil economic, specializarea Finanţe - Bănci, iar acum îşi completează studiile, fiind masterandă la „Management în Sport”.

Generaţie de excepţie

În cei  şapte ani cât a jucat la CS Olimpia Bucureşti (echipă ce se află acum pe locul secund în Liga a II-a) a făcut parte dintr-un grup de junioare care au devenit jucătoare importante, multe dintre ele reîntâlnindu-se acum din aceeaşi postură, de coechipiere, dar la echipa naţională: Alina Crăciun (ICIM Arad), Sonia Ursu Kim (Olimpia CSU Braşov), Cristina Bigică (Golden Eagles Marquette University - SUA), Gabriela Munteanu (Olimpia CSU Braşov) şi Gabriela Cursaru (Sepsi Sf. Gheorghe).

În 2012, a ales să joace la CSM Târgovişte, echipă ce ţintea spre Euroligă şi era obişnuită să lupte cu trofeele. „Aici am luat contact cu baschetul adevărat, am jucat în Euroligă, am devenit vicecampioană, alături de antrenorii Florin Nini şi Theodosios Sakis Paralikas, dar mereu mi-am dorit mai mult, să joc mai mult”, a spus jucătoarea „gălăţeană”. Când, în 2013, a primit propunerea de a veni la CS Phoenix, o echipă nou promovată în Liga Naţională, a acceptat-o fără remuşcarea că părăseşte o formaţie de top, spunând că prezenţa secundului de la Târgovişte, Sakis Paralikas, ca principal la echipa gălăţeană a cântărit mult.

Cucerită de publicul gălăţean

La Galaţi s-a acomodat repede cu coechipierele, mai ales că pe unele le cunoscuse încă din vremea când era la Olimpia (Andra Ionescu, alături de care a fost şi în echipa naţională Under 25 la Jocurile Francofoniei din 2013), iar pe altele le ştia ca adversare de când juca la Târgovişte. „Munca în echipă pe teren este esenţială, iar faptul că vom avea cam acelaşi grup la Phoenix şi în campionatul următor mă bucură, este un aspect important pentru a putea ţinti la un sezon de succes”, a declarat Romina Filip, referindu-se la intenţia clubului de a prelungi contractele tuturor româncelor din lot.

După un prim sezon în Liga Naţională de Baschet Feminin (LNBF), publicul a fost impresionat de nucleul format aici, de jocul lor şi asta s-a văzut prin prezenţa numeroasă în sală, iar Romina spune că acest lucru a fost o motivaţie suplimentară: „Am văzut oameni care ne-au susţinut şi când am câştigat, dar mai ales când am pierdut, iar asta a contat pentru noi. Când intru pe teren mă simt datoare să dau ce este mai bun pentru a le recompensa prezenţa în sală”, spune jucătoarea.

Deşi campionatul Ligii Naţionale s-a încheiat de ceva vreme, pentru Romina Filip vacanţa a fost foarte scurtă, începând cu echipa naţională pregătirile pentru Campionatul European de anul viitor, ceea ce înseamnă aproape două luni de cantonament.

Citit 3084 ori Ultima modificare Luni, 02 Iunie 2014 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.