Pe STADIONUL "Dunărea", ultima ZGURĂ s-a pus în 1988, la MECIUL CU JUVENTUS!

Pe STADIONUL "Dunărea", ultima ZGURĂ s-a pus în 1988, la MECIUL CU JUVENTUS!
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Pista arenei este inutilizabilă pentru performanţă, iar tehnicienii sunt nemulţumiţii că nu încep măcar lucrările pregătitoare pentru zgura ce urmează să fie întinsă


La Stadionul „Dunărea”, în jurul terenului de fotbal aflat într-o stare jalnică, impracticabil, a fost cândva o pistă de atletism. Acum este un fel de drum de ţară, pământ bătătorit până la duritatea asfaltului, plin de pietre şi gropi, cu urme destul de adânci ale roţilor de maşină.

Duritatea afectează serios articulaţiile atleţilor, gropile înseamnă riscuri mari de entorse sau chiar fracturi, iar de antrenamente cu încălţăminte specifică nici nu poate fi vorba. "Dacă intrăm cu acele cuie (n.r. - pantofi de atletism) le stricăm, se rup cuiele în pietre şi costă destul de mult o pereche. Se poate lucra doar în tenişi, iar când îşi pun cuiele, la competiţii, copiii încep să se împiedece", a explicat antrenoarea Marlena Chiţu, de la Liceul cu Program Sportiv.

În aceste condiţii, rezultatele foarte bune pe care continuă să le reuşească atleţii gălăţeni la campionatele naţionale şi chiar la competiţii internaţionale par adevărate miracole.

Se încearcă repararea pistei

În partea sudică, între teren şi ceea ce ar trebui să fie „pistă”, sunt şapte mormane de zgură, adusă în luna mai, pentru a face stadionul din nou utilizabil de către atleţi, dar care nici acum nu a fost întinsă.

Dumitru Văduvoiu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Atletism, a spus că zgura a fost donată de către Ion Sandu, preşedintele federaţiei de specialitate, care a stabilit cu autorităţile locale ca acestea să se ocupe apoi de amenajarea pistei. Văduvoiu, care este şi membru în Consiliul Federal al forului naţional de atletism, postură din care i-a fost încredinţată urmărirea lucrărilor de către donator, a precizat că motivul pentru care zgura stă încă "mormane" nu este indiferenţa autorităţilor, ci o eroare de calcul. "Pur şi simplu, am estimat greşit necesarul de zgură. S-au refăcut calculele şi s-a ajuns la concluzia că, pe lângă cele şapte basculante cu zgură aduse deja, mai trebuie încă trei. Comanda a fost dată, dar producătorul a întârziat livrarea, pentru că a fost cerere mare de zgură la numeroasele concursuri de tenis, de mare amploare, ce au avut loc în ultima perioadă. Sperăm că nu va mai dura mult până o vom primi", a spus Văduvoiu.

"Pierdem copii din cauza stării jalnice a pistei"

Antrenoarea Marlena Chiţu consideră că măcar lucrările pregătitoare ar trebui începute. "Până vine zgura, să se facă restul. Este vorba în primul rând de bordurile laterale, necesare ca să nu se împrăştie zgura. Marea durere e că pierdem copii. Vin părinţii cu ei şi, când văd cum stau mormanele de zgură şi starea jalnică a pistei, îi iau de mână şi pleacă, nemulţumiţi de condiţii", a spus Marlena Chiţu.

Antrenoarea a adăugat că ultima dată s-a pus zgură la Stadionul "Dunărea" în urmă cu 28 de ani: "La meciul Oţelului cu Juventus, din 1988, s-a amenajat zgura pe pistă ultima dată. Am şi acum în faţă imaginea de atunci, venisem de la lot şi am găsit zgură moale, roşie. Acum sper să se facă utilizabilă şi groapa de sărituri măcar, mi se rupe sufletul că nu putem face probe tehnice: înălţime, lungime, garduri”.

Antrenoarea a mai adăugat că mai toţi tehnicienii din acest sport şi mulţi părinţi ai atleţilor nu se vor da în lături să pună mâna pe lopată, dacă va fi nevoie să ajute, aşa cum au făcut şi ultima dată când s-a pus rumeguş pe culoarul exterior al pistei. De asemenea, cunoscutul grup de atleţi amatori din oraş, participanţi la competiţii de profil şi crosuri umanitare, şi-a anunţat disponibilitatea de a ajuta la întinderea zgurei.

Citit 4473 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.