SEMIMARATON Galaţi 2015/ Ia startul pentru o cauză umanitară! Tot ce trebuie să ştii despre evenimentul de duminică

SEMIMARATON Galaţi 2015/ Ia startul pentru o cauză umanitară! Tot ce trebuie să ştii despre evenimentul de duminică
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cea de-a doua ediţie a Semimaratonului Galaţi se va desfăşura duminică, 13 septembrie, începând cu ora 9,00, în organizarea Grupului de Iniţiativă pentru înfiinţarea Fundaţiei Comunitare Galaţi. Evenimentul este considerat ca o platformă de atragere de fonduri pentru comunitatea locală.

Participanţii pot alege una dintre cele patru probe: semimaraton (21 km), ştafetă formată din trei alergătiri (3 x 7 km), fiecare parcurgând câte  o tură de traseu, cros (7 km) şi cursa populară (3,5 km). Taxele de participare sunt următoarele: 70 de lei pentru semimaraton, 50 de lei pentru fiecare membru din echipele de ştafetă, tot 50 de lei pentru cros şi 30 de lei pentru cursa populară. Startul curselor de semimaraton (ora 9,00), ştafetă (9,30) şi cros (10,00) se va face din zona Spicul, de la „Fata pe valuri” (popular cunoscută ca "Nespălata"), traseul fiind următorul: Strada Navelor, Strada Portului, Bulevardul Marii Uniri, urcare pe Strada Prelungirea George Coşbuc (pâna la Distrigaz), revenire pe Bd. Marii Uniri, continuarea pe Faleza superioară până la parcarea Complexului Muzeal de Stiinţe ale Naturii şi retur, sosirea fiind tot la Spicul. 

Crosul popular va avea startul la ora 10,30 de la intersecţia Străzii Prelungirea G. Coşbuc cu Bd. Marii Uniri (zona parcului Viva), iar sosirea la Spicul.

Organizatorii au anunţat vineri, că înscrierile se vor mai putea face la faţa locului, pentru toate probele de concurs, nu doar pentru crosul popular, cum era planificat iniţial, recomandând alergătorilor să se prezinte cu cel puţin o oră înainte de start.

Premiile oferite de către organizatori vor fi în valoare totală de aproximativ 9.000 de lei.

În rândurile de mai jos vă prezentăm succint fiecare proiect în parte, tocmai pentru a vă ajuta să alegeţi cauza care vă reprezintă cel mai bine.

Cauza propusă de gălăţeanul Cristi Onofrei este pentru susţinerea lui Viorel Ganciu (Foto 3), băieţelul de doar 6 ani, care suferă încă de la naştere de boala amiotică. Mai exact, s-a născut fără degete la mâini şi la picioare, iar la piciorul drept poartă o proteză. Boala acestuia poate fi recuperabilă, prin tratamente de reconstrucţie a degetelor, în special la mâini. Deplasările la Bucureşti, dar şi tratamentele şi partea de recuperare au costuri care sunt peste puterile financiare ale familiei.

O altă cauză pentru care puteţi alerga este cea propusă de Asociaţia de sprijin pentru Părinţii şi Copiii cu Autism Galaţi (APCA). APCA îşi doreşte ca acest proiect să aducă un plus de calitate în terapia a 60 de copii cu autism din Galaţi. În urma participării la prima ediţie a semimaratonului, dar şi cu donaţiile ulterioare, cei de la APCA au reuşit să achiziţioneze testul ADOS (Autism Disorder Observation Schedule), care permite diagnosticarea precoce şi evaluarea continuă a autismului. Costul lui a fost de 15.100 de lei, iar în urma taxei de participare şi a donaţiilor de la semimaraton s-au adunat 5.580 de lei.

Două proiecte pentru persoanele cu handicap

Asociaţia Persoanelor cu Handicap “Sporting Club” Galaţi vrea să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi şi al familiilor acestora. Pornind de la nevoile persoanelor cu diferite deficienţe motorii, cum ar fi dorinţa de socializare, de recuperare, de informare sau de consiliere, cei de la APH “Sporting Club” îşi doresc să cumpere un aparat de kinetoterapie necesar recuperării tinerilor imobilizaţi în scaun cu rotile, pentru ca aceştia să poată fi activi în activităţile pe care organizaţia le desfăşoară. APH “Sporting Club” Galaţi este primul ONG cu specific social şi sportiv care a organizat, începând din 1992, o competiţie sportivă destinată persoanelor cu handicap locomotor - "Cupa Danubius".

“Vreau să merg şi eu ca tine” este proiectul Asociaţiei "Dincolo de tăcere" şi se adresează nevoii de implicare a copiilor cu dizabilităţi în tehnici complementare de recuperare, nu doar în cele bazate strict pe programele cognitive. “Asociaţia îşi doreşte achiziţionarea unui sistem modular de reeducare a mersului şi introducerea acestuia în activităţile terapeutice zilnice. Prin consolidarea unei săli de kinetoterapie, beneficiari sunt copiii din organizaţie care au în planul de intervenţie activităţi legate de motricitate grosieră, coordonare şi echilibru”, se arată în prezentare.

”Prin educaţie schimbăm o generaţie!“

”Prin educaţie schimbăm o generaţie!“ este motto-ul prin care cei din Asociaţia pentru Realizarea Tinerilor prin Educaţie - ARTE vor să atragă atenţia asupra unei nevoi mai vechi a Liceului "Dimitrie Cuclin", o bibliotecă adaptată specificului şcolii. “Biblioteca este coordonată de o persoană de specialitate şi deţine câteva zeci de exemplare de cărţi, dar şi câteva materiale de specialitate (n.r. - partituri, atlase etc). În prezent însă, rafturile vechi stau să se îndoaie sub greutatea cărţilor, iar infrastructura necesară lipseşte. Principalii beneficiari ai proiectului sunt atât copiii şi tinerii talentaţi care studiază disciplinele vocaţionale la Liceul de Arte “Dimitrie Cuclin” din Galaţi, care alcătuiesc grupul ţintă, cât şi cadrele didactice îndrumătoare”, se arată în prezentarea proiectului.

Cartierul Valea Oraşului este unul cu multiple probleme sociale: şomaj, acces limitat la resurse şi oportunităţi, slabă valorizare a educaţiei, condiţii improprii de locuit, infracţionalitate, familii numeroase cu venituri insuficiente. În aceste condiţii, copiii reprezintă categoria cea mai vulnerabilă. Fundaţia "Cuvântul Întrupat" îşi propune prin proiectul „Copiii din Valea oraşului se pregătesc de şcoală!” să faciliteze accesul la educaţie şi să prevină abandonul şcolar în rândul copiilor din familii vulnerabile, din această zonă. „Prin asigurarea suportului material specific necesar, 40 de copii cu vârste de la 6 la 16 ani vor primi ghiozdane şi rechizite pentru noul an şcolar”, se arată în prezentarea proiectului.

Inovaţie marca AIESEC: GROW - program de educaţie non-formală

GROW, proiectul iniţiat de AIESEC (Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Ştiinţe Economice şi Comerciale) împreună cu Şcoala de Valori se adresează elevilor de liceu şi are o abordare pe termen lung. “GROW este un program inovator de educaţie non-formală cu o abordare pe termen lung, în cadrul căruia ei sunt provocaţi să înveţe experimentând şi exersând, într-un context prietenos, intercultural. Programul GROW este structurat pe baza conceptului “Practice, Learn, Step Up”, adică un model de învăţare natural, în care mai întâi experimentezi, tragi concluzii şi înveţi, iar apoi aplici noile cunoştinţe. Până acum, în cadrul GROW au participat 3.700 de elevi din peste 120 de licee, care au fost pregătiţi de 130 studenţi internaţionali”, se arată în prezentarea proiectului.

Sprijin pentru producătorii agricoli locali

Proiectul “Zestrea verde” este susţinut de ONG-ul “Galaţi 2020” şi vrea să vină în ajutorul producătorilor agricoli locali, care au această activitate ca unică sursă de venit. "Galaţi 2020" are în intenţie sprijinirea producătorilor cu resurse financiare sau cu expertiza necesară pentru a gestiona în mod individual activitatea de marketing pentru vânzarea produselor proprii, venind totodată şi în ajutorul consumatorilor urbani, care sunt adepţii unei alimentaţii sănătoase, dar nu au posibilitatea de a cumpăra la un preţ echitabil produse alimentare, locale, de calitate. Beneficiarii acestui proiect se doresc a fi cel puţin zece producători locali (din judeţul Galaţi - n.r.) care vor avea posibilitatea de a-şi vinde produsele proprii, pe bază de abonament lunar, unui număr de cel puţin 40 consumatori din oraş, respectiv 100 de copii din municipiul Galaţi.

“Ajutaţi-l pe Lăbuş”

Asociaţia “Ajutaţi-l pe Lăbuş” consideră că sterilizarea este soluţia reală pentru reducerea numărului de animale fără stăpân din comunitate. În acest sens, “Ajutaţi-l pe Lăbuş” şi-a propus să sterilizeze un număr de aproximativ 4.000 de câini pe an, după un studiu făcut de specialişti. “Potenţialul de populare a unei femele ajunge la 4.372 de câini la a şaptea generaţie, ţinând cont că fată patru pui de două ori pe an şi că puii care ajung la maturitate fată la rândul lor. Statisticile şi studiile făcute de specialişti demonstrează că în patru ani se reduce numărul câinilor fără stăpân dacă există programe de sterilizare. Dorim să venim în ajutorul comunităţii gălăţene, prin reducerea câinilor fără stăpân de pe străzi”, se arată în prezentarea proiectului.

"Zâmbeşte”, pentru a încuraja o atitudine pozitivă

Proiectul “Zâmbeşte”, ajuns la a treia ediţie, se adresează întregii comunităţi locale, în ideea de a încurajara o atitudine pozitivă şi de a promova schimbarea în bine. “Studiile specialiştilor în psihologie demonstrează faptul că nu este întotdeauna nevoie de lucruri măreţe pentru a fi fericit, ci că gesturile mărunte pot aduce zâmbetul pe chipul oamenilor. Din acest motiv, am ales că activitatea noastră să marcheze importanţa gesturilor mici, care fac diferenţa în percepţia vieţii de zi cu zi”, apare în prezentarea proiectului celor de la Education & Support Sphere.

Sfaturi pentru alergători

Având în vedere cei peste 21 de kilometri pe care trebuie să-i acoperiţi pe parcursul unui maraton, asiguraţi-vă că purtaţi haine adecvate cu temperatura şi cu vremea de afară. Încălţămintea trebuie să fie uşoară şi confortabilă, de preferat cu talpa moale. Asistenţa medicală la Semimaratonul Galaţi 2015 este asigurată atât de Serviciul Judeţean de Ambulanţă, cât şi de voluntarii prezenţi la fiecare punct de hidratare.

Citit 3423 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2015 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.