TENIS/ Clubul Dacia, „fabrică” de bursieri în SUA
Foto: În foto, Radu Ioan Popa

TENIS/ Clubul Dacia, „fabrică” de bursieri în SUA
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* În ultimii ani, de la clubul de tenis din Mazepa au plecat opt sportivi spre importante universităţi americane * Cel mai recent bursier este Ioan Radu Popa, care a ajuns în Texas * Un alt tenisman de la Dacia, Mihai Podaru, a obţinut o bursă de doctorand la Londra


Rândurile de faţă au fost generate de un pas uriaş făcut de un jucător de tenis gălăţean, tânăr şi foarte talentat: Ioan Radu Popa. Acesta practică sportul alb de la o vârstă fragedă, la Clubul Dacia, iar în perioada junioratului a avut numeroase clasări fruntaşe în competiţii. Palmaresul său curpinde o medalie de bronz la „Naţionalele” de juniori, locul şase la turneul Masters şi clasarea între primii zece în ierarhia naţională.

Una din şansele vieţii sale a fost prezenţa la Galaţi a unor antrenori din SUA, veniţi să o urmărească pe Gabriela Talabă, sportivă formată tot la Dacia, pe care o au în echipa Universităţii Texas Tech, la turneele Futures organizate de Viva Tenis Club, în această vară. Totodată, tehnicienii americani au fost cu ochii şi spre posibili alţi sportivi talentaţi, astfel că l-au remarcat pe Ioan Radu Popa. Fiind şi un elev exemplar al Liceului cu Program Sportiv, gălăţeanul nostru şi-a încercat şansa de a studia în Statele Unite şi a reuşit, aflându-se deja peste Ocean. El a fost admis la Midwestern State University, din localitatea Wichita Falls (Texas), urmând să se specializeze în management sportiv, demonstrând, încă o dată, că între sport şi învăţătură există o perfectă armonie. Această educaţie i-a fost implementată şi de conducerea Clubului Dacia, unde s-a instruit sub îndrumarea antrenorului Mircea Basarab, încă de la vârsta de 11 ani.

Şapte predecesori

Este binecunoscut faptul că la Clubul Dacia este un management performant, de aici ridicându-se numeroşi sportivi de valoare. Referitor la plecările peste Ocean, Radu Popa nu este primul şi, probabil, nici ultimul care face acest pas. Până în prezent, au ajuns în SUA cu burse sportive şi de studii nu mai puţin de şapte sportivi de la clubul din Mazepa. Debutul a fost făcut de Anca Iamandi (Chiţuleasa), în urmă cu mai mulţi ani, urmată de Diana Gherghi - ambele ajungând în Alabama. Următorii au fost Ionuţ Hurduc (în Carolina de Sud), Simona Arghire (Indiana), Roxana Dondera (Alabama), Ramona Costea (Illinois), cea mai recentă plecare fiind cea a Gabrielei Talabă, tot în Texas. Ajunsă în State, în urmă cu zece luni, Gabriela a cucerit, în vară, titlul de sportivă a anului pe colegiu. În ceea ce o priveşte pe Ramona Costea, ea a realizat o performanţă şi mai importantă. Datorită rezultatelor foarte bune la învăţătură şi sport, precum şi bursei pentru master, a obţinut un post de profesor asistent în cadrul colegiului. În pole-position, pentru a-i urma pe cei de mai sus, se află alţi sportivi de mare talent de la Dacia, precum Ştefan Andrei, Rareş Negruţ, Andrei Ariton şi nu numai.

Altfel, în afara acestor sportivi care au traversat Oceanul, cei de la Dacia se pot mândri şi cu un altul, Mihai Podaru, care a obţinut o bursă de doctorand în cercetare sportivă la Londra.

Să nu-i uităm nici pe antrenorii de aici, care s-au ocupat de instruirea acestor talentaţi tenismeni: Laurenţiu Basarab, Marcel Prodan, Anca Iamandi, Mirel Sandu şi Florin Barbu. Managerul Clubului Dacia este cunoscutul om de tenis Mircea Basarab, care a găsit reţeta obţinerii unor astfel de rezultate deosebite. El este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi (curs de zi), având specializarea Management în educaţie fizică şi sport.

În lucru, teren acoperit

Clubul Dacia are o îndelungată tradiţie în pregătirea tinerilor practicanţi ai sportului alb. În vitrina sa cu trofee se află 14 titluri de campioni naţionali de juniori şi seniori, precum şi alte zeci de medalii de argint şi bronz. De asemenea, Dacia a obţinut cinci medalii la Campionatele Europene de juniori. O preocupare deosebită există şi pentru întreţinerea şi modernizarea bazei sportive proprii. Acum, se află în atenţie construirea unei structuri uşoare, pentru ca activitatea sportivă să se poată desfăşura şi în condiţii meteo nefavorabile. De asemenea, pe tapet se află înfiinţarea unei Academii de tenis, în cursul anului viitor. Nu în ultimul rând, există o preocupare permanentă pentru ca sportivii să aibă un grad ridicat de performanţă şcolară.

Conducătorii clubului spun că la baza realizării acestor obiective se află o bună colaborare cu Primăria şi Consiliul Local, dar şi cu Federaţia de specialitate, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Inspectoratul Şcolar şi Clubul Sportiv Şcolar Galaţi.

Citit 4792 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Octombrie 2015 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.