Galaţiul găzduieşte primul turneu internaţional de hochei, după 36 de ani
Foto: Foto: Marius Negri

Galaţiul găzduieşte primul turneu internaţional de hochei, după 36 de ani
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

“Euro Challenge”, competiţie organizată sub egida Federaţiei Internaţionale de Hochei pe Gheaţă, începe astăzi la Galaţi, cu participarea a patru echipe naţionale * Se va juca cu noua instalaţie de iluminat funcţională * Intrarea publicului este liberă

La Patinoarul “Dunărea” se va desfăşura, de vineri până duminică, turneul “Euro Challenge”, la care participă patru selecţionate naţionale: Olanda, Ucraina, România A şi România B. Această competiţie are loc în fiecare an sub egida forului internaţional - anul trecut a fost în Polonia - cu scopul de o oferi meciuri echipelor naţionale ca etapă de pregătire a participării la Campionatul Mondial, din prima parte a anului viitor. Iniţial, ar fi trebuit să vină la Galaţi şi reprezentativele Croaţiei şi Lituaniei, două din adversarele echipei României la Campionatul Mondial, Divizia I, Grupa B, din aprilie 2016, dar acestea au renunţat în cele din urmă la participare. România va juca împotriva Croaţiei şi în februarie 2016, în Japonia, la turneul de calificare la Jocurile Olimpice.

Suedezul Kjell Lindqvist, selecţionerul României, a spus că publicul gălăţean va putea vedea la acest turneu un hochei de un nivel mult mai ridicat faţă de ce se joacă în campionatul intern. „Este un turneu important, pentru că este singura ocazie să întâlnim alte echipe înaintea plecării în Japonia, în februarie. Rezultatele nu contează prea mult, important este că avem echipa laolaltă şi că jucătorii au contact cu hocheiul internaţional, unde este un alt ritm, mult mai alert”, a spus Lindqvist.

Olanda a mai fost la Galaţi în 1979  

Pentru gălăţenii pasionaţi de hochei şi nu numai, acest turneu reprezintă un eveniment rar, ţinând cont că este prima competiţie rezervată echipelor naţionale care se desfăşoară la Patinoarul “Dunărea” după 36 de ani, de la memorabilul Campionatul Mondial din 1979, Grupa B valorică.

De altfel, două dintre formaţiile care vor intra în acest weekend pe gheaţa de la Galaţi, Olanda şi România, au fost şi la amintita competiţie din 1979, când ambele reuşeau să obţină calificarea la Jocurile Olimpice de iarnă de la Lake Placid (1980).

Ion Berdilă, singurul gălăţean din echipa ce a jucat atunci la Lake Placid, acum antrenorul grupelor Under 10 şi Under 12 de la Dunărea, spune că aducerea “Euro Challenge” la Galaţi înseamnă enorm pentru hocheiul din oraş. “Este cu adevărat ceva extraordinar să avem această competiţie aici, mai ales că este primul turneu pentru echipe naţionale din 1979 încoace. Pe lângă jucătorii convocaţi de la Dunărea, publicul are acum ocazia să vadă şi celelalte produse de vârf ale clubului din ultimii ani. Mă refer la gălăţenii ce joacă la Steaua (n.r. - Ciprian Ţapu şi Leonard Pascaru - la România A, Cătălin Berdilă, Nicuşor Luşneac şi Marius Marcuş - la România B), dar şi la portarul buzoian Uruc (n.r. - România A), care s-a format la noi, i-am fost antrenor. Totodată, acest turneu poate produce emulaţie în jurul copiilor care vor veni în tribune şi astfel pot fi atraşi să practice acest sport”, a spus Ion Berdilă.

Dunărea, zece hocheişti în turneu

Campioana naţională CSM Dunărea are zece jucători convocaţi la cele două selecţionate ale României din turneu: portarul Bogdan Popa, fundaşii Attila Goga, Botond Flinta şi Istvan Nagy, atacanţii Levente Lorincz, Szabolcs Szocs, Zoltan Pal, Alexandru Cristian Munteanu, Szabolcs Hildebrand şi Adrian Irimia. Alţi trei hocheişti de la Dunărea sunt selecţionaţi în echipa Ucrainei: Donika, Ryabenko şi Chernenko.

Totodată, la Patinoar s-a terminat de montat noua instalaţie de iluminat, cu o săptămână şi jumătate mai devreme decât estimase firma care s-a ocupat de acest lucru, astfel că aceasta a şi fost pornită miercuri seară, când prima echipă a României a făcut primul antrenament la Galaţi.

Programul meciurilor este următorul: vineri, ora 17,00 România B - Olanda, ora 20,15 România A - Ucraina; sâmbătă, ora 17,00 România A - România B, ora 20,15 Olanda - Ucraina, duminică ora 17,00 România B - Ucraina, ora 20,15 România A - Olanda. Festivitatea de deschidere este programata între cele două meciuri de vineri, în jurul orei 19.00.

Intrarea spectatorilor este gratuită.

Primăria municipiului Galați a decis să prelungească orarul mijloacelor de transport în comun, care fac legătura între Patinoarul ”Dunărea” şi principalele cartiere ale oraşului, pe durata desfăşurării acestui turneu, suplimentând şi numărul de autobuze de pe aceste rute - traseele 17, 26 şi 34 - care vor circula şi după ora 23.00.

 

Citit 2139 ori Ultima modificare Joi, 05 Noiembrie 2015 21:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.