HAOS la Federația de Handbal. Clasament SCHIMBAT peste noapte
Foto: Foto ”Viața liberă”, Sonia Baciu

HAOS la Federația de Handbal. Clasament SCHIMBAT peste noapte
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Încă un scandal de proporţii a apărut în handbalul românesc, generat de incompetenţa celor care "lucrează" în Federația Română de Handbal (FRH). Pentru că oficialii federali nu au fost în stare să formuleze un regulament în care să se precizeze foarte clar care sunt criteriile de departajere în caz de egalitate de puncte, luni s-a anunţat pe site-ul oficial al FRH un clasament final al Ligii Naţionale masculine pentru echipele din play-out, pentru ca în ziua următoare acesta să fie anulat şi să apară un altul. Echipele implicate sunt Minaur Baia Mare şi HCM Vaslui, care au terminat cu acelaşi număr de puncte.

În primă fază, pentru departajare, s-a ţinut cont doar de rezultatele directe din play-out, situaţie în care Minaur era anunţată că va trebui să participe la turneul de baraj pentru rămânerea în Liga Naţională. Drept urmare, HCM Vaslui şi-a lăsat jucătorii să plece în vacanţă, antrenorul Sandu Iacob susţinând că acest criteriu de departajare i-a fost comunicat înaintea penultimei etape, precizând că el l-a solicitat în condiţiile în care în regulament nu este o precizare clară în acest sens. "Jucătorii sunt deja în vacanţă. Am şi sărbătorit deja menţinerea în prima ligă, bazându-ne inclusiv pe ce ne-a comunicat Mihail Bocan, secretarul general al FRH, înaintea partidei cu Minaur, din penultima etapă a sezonului. Am fost interesaţi de modul de departajare în caz de egalitate, am vrut să fim siguri", a declarat Sandu Iacob, pentru prosport.ro.

Comisia de Competiţii a schimbat, însă, decizia o zi mai târziu, marţi, 24 mai, după ce a luat în considerare şi meciurile din sezonul regulat. HC Vaslui este acum echipa care va juca, în perioada 27-30 mai, în turneul de baraj şi este acum nevoită să-şi recheme jucătorii la antrenamente. Printre alte efecte, cei din din FRH i-au stricat vacanţa lui Valentin Anton, care sezonul trecut a jucat la CSU Danubius. Acesta era plecat din ţară, în vacanţă, iar acum este nevoit să se întoarcă de urgenţă la Vaslui.

Minaur, salvată cu punctul de la Galaţi

Cu decizia de marţi a celor din FRH, Minaur profită din plin de ajutorul primit de la arbitri în meciul de la Galaţi, cu CSU Danubius, din returul sezonul regulat, disputat pe 6 martie. Cu opt secunde înainte de final, la scorul 25-25, CSU Danubius s-a aflat în atac cu patru jucători (avea doi eliminaţi), iar adversarul era în formulă completă. Chiar şi aşa, Udriştoiu a reuşit să marcheze, însă arbitrii bucureşteni Barbu şi Manafu nu au validat golul, decizie contestată vehement de gălăţeni, care au susţinut că a fost gol perfect valabil, iar astfel le-a fost refuzată victoria. Apoi au mai fost eliminaţi alţi doi jucători de la CSU Danubius, dar nici aşa Minaur nu a putut să înscrie pentru a câştiga. "Unul din arbitri a arătat că ar fi făcut paşi, celălalt călcarea semicercului, nici ei nu mai ştiau cum să-şi motiveze decizia", spunea atunci antrenorul principal Florin Andronic. "Este inadmisibil un astfel de arbitraj. Viciere clară de rezultat. Nici nu mai ştiu a câta oară păţim asta", răbufnise şi antrenorul secund Miron Stanciu.

Atât Minaur, cât şi CSU Danubius au jucat în play-out, fază în care echipele au intrat doar cu punctele din meciurile directe din sezonul regulat. Astfel, dacă arbitrii nu ar fi anulat acel gol al lui Udriştoiu şi CSU Danubius ar fi câştigat, Minaur ar fi încheiat cu un punct mai puţin, cel de la Galaţi, în urma celor de la HCM Vaslui.

Citit 2344 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Mai 2016 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.