Strigăt de revoltă din Galaţi către federaţie: "Aţi făcut handbalul să se joace pe centimetri, nu pe goluri"
Foto: Junioarele 2 de la United

Strigăt de revoltă din Galaţi către federaţie: "Aţi făcut handbalul să se joace pe centimetri, nu pe goluri"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Carenţele regulamentelor Federaţiei Române de Handbal scot la iveală noi aberaţii, cel mai recent caz fiind evidenţiat de revolta vehementă a antrenoarei gălăţene Sanda Asandei, care reclamă problema "taliei", după turneul semifinal 1 al junioarelor II.

În regulament este specificat că se acordă câte un punct bonus pe meci echipelor care joacă cel puţin câte 25 de minute cu un portar de înălţime minimă 1,73 metri şi două jucătoare de câmp de cel puţin 1,75 m, cu precizarea că punctul bonus se acordă şi dacă foloseşti doar o singură handbalistă de câmp cu talie de minim 1,80 metri.

Astfel, s-a ajuns în situaţia ca United Galaţi, echipă antrenată de Sanda Asandei, să fie pe primul loc, cu două victorii şi o înfrângere, într-un clasament întocmit strict pe baza rezultatelor, dar în cel oficial pe prima poziţie, calificantă la turneul semifinal 2, a fost o echipă cu o singură victorie, adică mai slabă valoric, dar cu mai multe puncte primite bonus.

"Oameni buni, în ce ţară trăim?! Nu se poate să mergi mai departe cu o victorie pe teren şi cu trei puncte primite de pomană pentru talie! Este inadmisibil, stimată organizaţie FRH, ce se întâmplă!!! Cu regret, vom pierde foarte mulţi copii talentaţi, pe criteriul acestei aberaţii numită TALIE. Să nu se înţeleagă greşit, nu am nimic cu copiii înalţi, dar nu mă obliga pe bugetul părinţilor şi al cluburilor să joc cu talie că îmi dai puncte bonus dacă am jucătoare înalte. Este păcat de munca copiilor şi antrenorilor, care trebuie să folosească copii accidentaţi în teren, pentru a obţine acel minunat punct de pomană. Dar cu munca celor "scunde", care câştigă meciurile pe teren, ce facem, stimaţi conducători ai FRH?! Astăzi suntem noi, la anul vor fi alţi copii cu sufletele zdruncinate de un regulament aberant. Noi şi ruşii ce mai ţinem cu dinţii de această talie!", şi-a strigat revolta Sanda Asandei, într-un mesaj postat pe Facebook.

Media echipei ideale la Euro, 1,71 m!

Afirmaţiile antrenoarei gălăţene sunt argumentate de tendinţa din handbalul european de a nu se mai miza pe jucătoare cu talie,  ci pe plusul de mobilitate, viteza de joc crescută, avut de cele mai scunde. Conform prosport.ro, la Campionatul European din 2014, echipa ideală a turneului a avut o medie de înălţime de 171 centimetri, sub criteriile de talie ale FRH de la junioare II (14-16 ani).

Forţate să joace accidentate, pentru talie

Sanda Asandei ne-a povestit, ieri, că din cauza punctelor bonus pentru talie a întâlnit multe situaţii aberante, care pun frână creşterii de jucătoare talentate, posibile viitoare mari valori pentru vârsta senioratului. "Cel mai elocvent exemplu a fost un meci în care am văzut o echipă care a ţinut în teren două jucătoare accidentate, doar pentru că aveau talie şi a lua punctele bonus. Pe una au ţinut-o în poartă, iar cealaltă nu a trecut în jumătatea de teren a adversarelor, pentru că nu putea să alerge. Asta în detrimentul altora, mai scunde, ţinute pe bancă. Alt caz, efect al acestui regulament: recent, o fată cu potenţial ca portar, care are 1,63 la vârsta junioarelor II, mi-a spus că se lasă de handbal, pentru că nu poate spera să se încadreze curând în cerinţele de talie. Misiunea noastră ar trebui să fie creşterea de jucătoare care să ajungă valori la vârsta senioratului, nu rezultate cu orice preţ. Iar prin aceste regulamente, din cauza handbalului adus la stadiul de a fi jucat pe centimetri, nu pe goluri, misiunea noastră este îngreunată, pentru că şi părinţii vor rezultate, iar unii antrenori cedează şi, iată, cum spuneam mai devreme, la ce tertipuri ajung pentru a le obţine", a adăugat Sanda Asandei.

Nevoiţi să-şi lase portarii pe bancă

La foarte scurt timp, o poziţie similară au avut şi cei de la ACS Transilvania Braşov, care au povestit că au fost oarecum nevoiţi să-şi sacrifice portarii: "Solidarizăm cu dumneavoastră. Din păcate, trăim aceeaşi nedreptate. ACS Transilvania Braşov a câştigat două meciuri din trei, dar a pierdut calificarea în faţa echipei din Baia Mare, echipă care a câştigat un singur meci şi pe care am învins-o în meciul direct. Aceleaşi frustrări, acelaşi regulament absurd şi nedrept care ne-a forţat să ţinem portarii pe bancă şi să băgăm în poartă o jucătoare de câmp cu talie, pentru a mai obţine un punct. Chiar şi aşa am pierdut calificarea, tot din cauza cerinţelor de talie, tot din cauza a câtorva milimetri. Talentul, dăruirea şi efortul sportivelor care s-au pregătit un an întreg şi au dat totul în teren, nimic nu mai contează. Păcat, vrem să facem handbal, dar handbalul nu ne vrea".

Cu această ocazie, legendarul portar Dana Goldic, cea mai longevivă handbalistă din istoria Galaţiului şi care, la aproape 46 de ani (îi va aniversa în august), se află la ultimul sezon în Liga Naţională, a spus că a suferit mult din cauza acestei prevederi regulamentare: "Asta se întâmplă dintotdeauna. Eu am fost una dintre acele jucătoare "discriminate" pe baza taliei mele, 1,73 m, mult prea mică pentru un portar".

Fostul arbitru de handbal gălăţean Adrian Dima a sugerat o formă de protest extremă care să-i determine pe cei din federaţie să înţeleagă necesitatea scoaterii bonusului de talie din regulamente: "La selecţia de la Craiova, să nu se ducă copiii care nu au talie. Să vadă cum este să facă o naţională numai de talie". La această selecţie au fost chemate 13 jucătoare din Galaţi.

Două echipe calificate

Galaţiul a fost prezent cu patru echipe la turneele semifinale 1 de la juniori II, două dintre ele calificându-se pentru "semifinale 2". Băieţii de la CS Şcolar Galaţi au jucat la Ploieşti, unde în meciul decisiv cu gazdele de la CS Şcolar au reuşit să obţină victoria şi calificarea, chiar şi într-o atmosferă ostilă, scor 28-23. Antrerior, gălăţenii înregistraseră rezultatele: 21-22 cu LPS Suceava şi 29-23 cu CSS Alexandria. Lotul gălăţenilor, antrenat de Relu Druţu: Florin Dinu, Andrei Lăbuş, Robert Enuţă - Nicolae Lefter, Răzvan Hurjui, Bogdan Mureşan, Vlad Munteanu, Robert Iorga, Tudorel Bădărău, Viorel Budescu, Alexandru Bucşă, Cristian Panaite, Valentin Paraschiv, Lucian Aurică, Rareş Costea şi Radu Costea.

Antrenorul şi jucătorii îi transmit pe această cale grabnică însănătoşire colegului de echipă Ovidiu Cornea.

A doua calificată este echipa junioarelor de la Handbal Art (antrenoare Gabriela Artene, Gabriela Talabă şi Mădălina Postelnicu), de pe locul al doilea în grupa de la Moreni. Gălăţencele au obţinut rezultatele: 20-33 cu CSS Constanţa, 21-20 cu LPS Roman şi tot 21-20 cu CSS Caracal.

Lotul este format din Magda Crăiţă, Roxana Năsturaş, Ana Ghimiş - Andreea Şerban, Andreea Popovici, Ana Matei, Raluca Macovei, Ana Arsene, Claudia Dima, Sarah Darie, Monica Tănase, Cosmina Ţâgâra, Daniela Necula, Cosmina Anghelache şi Ana Hamza.

A patra echipă, pe lângă United, a fost cea a ACS Danubius 2010, care s-a clasat pe locul trei, cu rezultatele: 20-33 cu CSM Bucureşti, 23-28 cu CSS Tulcea şi 23-22 cu Viitorul Cluj (antrenori Alexandrina Soare şi Sergiu Mărcuţ).

Turneele semifinale 2 sunt programate în perioada 26-28 mai.

Citit 5148 ori Ultima modificare Marți, 02 Mai 2017 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.