Costel Dimofte, aproape cinci decenii pentru haltere

Costel Dimofte, aproape cinci decenii pentru haltere
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Sportiv, sponsor, antrenor, arbitru internaţional, vicepreşedinte al federaţiei de specialitate, pe toate le-a făcut sau încă le face gălăţeanul Costel Dimofte, în cei 61 de ani ai săi. Dintre aceştia, 46 au fost dedicaţi sportului celor ce luptă cu greutăţile atât la propriu cât şi la figurat, halterele, astfel că nu a fost deloc o surpriză, dimpotrivă, ca marţi seară să primească titlul de "Cetăţean de onoare al Municipiului Galaţi".

Adolescentul de acum 46 de ani a fost atras de handbal, s-a dus la Clubul Sportiv Dunărea decis să-i convingă pe antrenori să-l primească la antrenamente, dar a ajuns la haltere. "Aşa a fost să fie. Nu aveau program la acea oră la handbal, însă cei de la haltere erau la antrenament. Mi-am spus să încerc la haltere şi acolo am rămas", a povestit Costel Dimofte primele sale minute în sala de haltere. Avea 15 ani atunci, iar din acel moment toată viaţa şi-a dedicat-o acestui sport. A trecut ca sportiv, în timpul stagiului militar, pe la ASA Târgu Mureş, pentru ca ultimii şase ani, tot ca sportiv, să-l prindă la CSM Oneşti.

S-a retras din competiţii în 1984, în anul în care prietenul şi colegul de generaţie Nicu Vlad lua aurul olimpic. De atunci, a făcut tot ce se putea pentru sportul cu greutăţi: antrenor, arbitru şi sponsor. A fost şi conducător, vicepreşedinte al federaţiei de profil, iar timp de un an director general al CSM Dunărea. Ca sponsor, a avut o contribuţie decisivă în cariera campionului mondial Valeriu Calancea. L-a susţinut financiar, avându-l angajat la firma sa, doar aşa a fost posibil ca în momentul în care acesta a devenit dublu campion mondial, în 2003, să fie încă sportiv al Galaţiului, legitimat la CSM Dunărea. De altfel, pe primul paşaport ca român al lui Calancea, obţinut la puţin timp după ce basarabeanul venise în România, adresa este cea de la domiciliul lui Costel Dimofte.

Pe lângă Calancea, a avut contribuţii decisive, morale şi materiale, la ascensiunea pe tărâmul înaltei performanţe a cel puţin alţi doi sportivi de o mare calitate: Mărioara Munteanu şi Elena Andrieş, participante la "Mondiale" şi "Europene". De altfel, noaptea trecută urma să aibă mari emoţii, cu Andrieş în concurs la Campionatul Mondial de seniori.

În ultimii 15 ani - ca antrenor la LPS, CSS, CS Universitatea şi Centrul Naţional de Pregătire al junioarelor II de la Galaţi - a promovat la loturile naţionale de juniori mari şi tineret zeci de sportivi, care, prin participările lor la Campionatele Mondiale şi Europene, au adus o bogată zestre de medalii.

Pentru tot ce a făcut pentru haltere, Costel Dimofte primise anul trecut o înaltă distincţie la  nivel naţional, titlul de antrenor emerit.

În paralel cu activitatea de antrenor, gălăţeanul activează cu succes în calitate de arbitru internaţional, categoria I, oficiind la peste 20 de Campionate Mondiale şi Europene, precum şi la Mondiale Universitare.

Costel Dimofte antrenează acum pe trei fronturi: CS Şcolar Galaţi, CS Universitatea şi Centrul Naţional de Pregătire al junioarele II.

Citit 1990 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Noiembrie 2017 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.