Astăzi se decide lista miniştrilor din Cabinetul Dăncilă

Astăzi se decide lista miniştrilor din Cabinetul Dăncilă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Liderii PSD şi ALDE au negociat dur înainte de şedinţa de astăzi a social-democraţilor, când ar urma să se decida cum va arăta Cabinetul Dăncilă, relatează HotNews.ro, citând surse politice. Potrivit acestora, Liviu Dragnea i-ar fi cerut lui Călin Popescu Tăriceanu să şi-l asume pe Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei, în condiţiile în care tot mai multe voci din PSD sunt împotriva păstrării acestuia în viitorul guvern.

Potrivit surselor HotNews.ro, Dragnea le-ar fi cerut celor de la ALDE Ministerul Energiei, condus de Toma Petcu, o miză financiară importantă pentru baronii locali, întrucât Ministerul Energiei are în subordine majoritatea marilor companii energetice. Pe de altă parte, lideri ALDE au declarat pentru HotNews.ro că nu sunt de acord să schimbe niciun ministru sau să renunţe la vreun portofoliu. Potrivit unor surse, Dragnea ar fi hotărât să negocieze dur, mergând până la discuţii punctuale cu parlamentarii ALDE, în caz că Tăriceanu nu cedează. Potrivit surselor citate, unul dintre motivele pentru care liderul PSD s-ar fi asigurat de sprijinul UDMR la votarea Cabinetului Dăncilă ar fi tocmai slăbirea poziţiei de negociere a lui Tăriceanu. Numeroasele promisiuni făcute baronilor locali în timpul crizei Dragnea-Tudose explică negocierile dure cu ALDE. Liderul PSD se vede pus în situaţia de a satisface cât mai mulţi lideri locali din propriul partid. Din acest motiv, Dragnea se vede nevoit să intre pe teritoriul partenerului de coaliţie, pentru a da satisfacţie în primul rând clientelei PSD. Spre exemplu, unul din liderii influenţi din PSD, Gabriela Firea, a cerut înfiinţarea unui secretariat de stat pentru Bucureşti în viitorul guvern. Potrivit surselor HotNews.ro, Firea şi primarii de sector din Capitală ar fi solicitat să aibă un cuvânt de spus în trei ministere.

Când va fi învestit noul Executiv

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate astăzi, la ora 15,00, pentru a stabili calendarul audierilor în comisii a miniştrilor Cabinetului condus de Viorica Dăncilă. După şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, programată să înceapă, astăzi, la ora 11,00, şi în care va fi decisă componenţa Guvernului, Viorica Dăncilă ar urma să depună la Parlament lista miniştrilor, informează News.ro.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea, după ce preşedintele Klaus Iohannis a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă în funcţia de premier, că în 29 ianuarie Cabinetul va primi votul în Parlament. "Vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară, comprimând cât ne permite Constituţia şi regulamentele celor două Camere, în aşa fel încât, pe 29 ianuarie, să avem votul de învestitură", afirma Dragnea. Potrivit procedurii, după ce Guvernul primeşte votul de învestitură în Parlament, miniştrii merg la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul.

Citit 1228 ori Ultima modificare Joi, 25 Ianuarie 2018 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.