Schimbări de viziune ale Guvernului Dăncilă faţă de Cabinetul Tudose

Schimbări de viziune ale Guvernului Dăncilă faţă de Cabinetul Tudose
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Amânarea unor termene, includerea unor sintagme noi, dar şi alte câteva mici modificări de nuanţă - aşa s-ar putea rezuma schimbările din noul Program de guvernare al Guvernului Dăncilă, faţă de cel prezentat de Guvernul Tudose, relatează HotNews.

De pildă, în programul lui Tudose se anunţa: "Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice". La Guvernul Dăncilă, fraza se schimbă în "Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice". HotNews a anunţat în premieră intenţia de a se introduce acest impozit, iar presiunea publică creată a dus la amânarea aplicării lui, deşi proiectul are o susţinere deplină atât din partea prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, cât şi din partea numărului 1 al Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Este clar că, în cele din urmă, nu se va renunţa la noul mecanism de impunere, dar ideea e ca, mai întâi, ANAF să îşi unifice bazele de date, să devină mai transparent şi performant.

Reducerea numărului total de taxe se amână pentru 2019. Vor fi 50 de taxe în total, cum a zis Tudose. Restul vor fi eliminate sau (apare ca noutate la Dăncilă) comasate. Potrivit programului Guvernului Dăncilă, începând cu 1 ianuarie 2019, numărul taxelor, tarifelor şi comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe maşină, contribuţia de solidaritate, rovignieta. Aceeaşi intenţie figura şi în programul lui Tudose, numai că, la Tudose, celelalte taxe urmau să fie eliminate, în vreme ce la Guvernul Dăncilă, ele vor fi eliminate "sau comasate". În plus, arată, HotNews, din noul program dispare paragraful: "Pentru a reuşi ducerea la îndeplinire a acestor măsuri, Guvernul va prezenta public, cel târziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România. Totodată, se vor prezenta la acea dată şi care sunt taxele, tarifele şi comisioanele ce vor fi eliminate".

Codul Economic va intra în dezbatere cândva, în 2018. Codul Economic al României, odată dezbătut şi asumat, va intra în dezbatere parlamentară în 2018, arată noul Program de Guvernare, faţă de septembrie 2017, cum era în programul vechi. Adoptarea Codului Economic al României se va face cu cel puţin şase luni înainte de a intra în vigoare.

Dispare data de la care poţi achita online orice taxă. Programul vechi de guvernare preciza ca "începând cu 1 ianuarie 2019, să nu mai existe nicio taxă care să nu poată fi plătită online. Până la 1 ianuarie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituţiilor statului şi calendarul de implementare a acestei strategii". Noul program de guvernare asumat de PSD prevede însă că "până la 1 iulie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituţiilor statului şi calendarul de implementare a acestei strategii".

Citit 1060 ori Ultima modificare Duminică, 28 Ianuarie 2018 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.