Nu se mai importă telefoane fără sistemul "Ro-Alert" activat

Nu se mai importă telefoane fără sistemul "Ro-Alert" activat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, susţine că ar putea fi emis un act normativ prin care să se impună Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să emită o decizie ca în România să fie importate doar telefoane cu sistemul "Ro-Alert" activat. Arafat a spus că în perioada următoare va fi lărgită aria sistemului, astfel încât acesta să fie conectat şi cu mass-media şi alte mijloace, precum aplicaţia DSU.

"Este o discuţie cu cei care importă terminalele telefonice, ca să ne asigurăm că, de la un anumit moment, toate terminalele care se importă în România să aibă sistemul activat. La acest moment, există un procent care este activat şi există un procent mai mare care este neactivat. Acolo vom lucra pe activarea prin anumite coduri şi aici o să colaboreze STS cu cei de la telefonie mobilă, iar de la un moment, printr-un act normativ, sperăm ca ANCOM să scoată decizia prin care nu se mai importă telefoane în România decât cu sistemul activat, gata să primească mesajele", a declarat Raed Arafat, la finalul prezentării raportului de bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) pe 2017.
Arafat a adăugat că urmează să fie lărgită aria sistemului, iar mesajele de avertizare să fie preluate inclusiv de mass-media şi de aplicaţia DSU. "În perioada următoare, va fi lărgită sfera sistemului şi aici cel mai probabil ne vom îndrepta spre fondurile europene. Pe lângă mesajele care vin direct pe telefoane, gândirea noastră este să interconectăm sistemul  şi cu mass-media şi cu alte mijloace şi cu aplicaţia DSU, ca un mesaj care pleacă pe telefon să plece şi pe alte surse de informarea populaţiei. De aici, doamna ministru (n.r. - Carmen Dan, ministrul de Interne) a zis că implementarea reală durează şi va mai dura încă doi-trei ani, cât a luat în alte ţări, dar sistemul urmează să fie funcţional începând cu anul acesta", a mai spus Arafat.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a început testările pentru implementarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă "Ro-Alert" la sfârşitul anului trecut. În zonele unde s-au făcut verificări pe terminalele conectate la reţelele operatorilor de telefonie mobilă au apărut notificări cu mesajul "Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului "Ro-Alert".
Acest sistem permite informarea rapidă a cetăţenilor aflaţi în zonele cu risc major de dezastre.

Citit 1182 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2018 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.