Investițiile statului, MISTER pentru ministrul Energiei

Investițiile statului, MISTER pentru ministrul Energiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Confiscarea profiturilor de către stat lasă companiile din Energie fără bani de investiţii, explică analiştii. Ministrul de resort este astfel contrazis, după ce a afirmat public că, dimpotrivă, firmele de stat sunt astfel motivate să facă investiţii.

Ministrul Energiei, Anton Anton, continuă să apere decizia statului de a obliga companiile la care este acţionar majoritar să verse 90 la sută din profit sub formă de dividende, relatează Digi 24. Statul speră că astfel se va îmbogăţi cu banii necesari acoperirii deficitului bugetar. Ministrul crede că luând banii companiilor de stat acestea vor fi mai motivate să facă investiţii. Companiile de stat vor fi impulsionate să facă mai multe investiţii şi nu să păstreze banii în rezerve, după ce Guvernul va decide distribuirea către acţionari a 90 la sută din profitul obţinut, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferinţă de specialitate. El a fost întrebat cum vor fi afectate investiţiile companiilor de decizia Guvernului, care a aprobat recent un memorandum prin care cel puţin 90 la sută din profitul companiilor de stat va merge în dividende. "Dacă aş fi constatat că firmele la care avem participaţii au făcut investiţii din banii pe care i-au câştigat, atunci aş fi fost deranjat de faptul că profitul dispare. Dar, după ce am văzut că firmele au acumulat banii în vistierie, mândrindu-se cu faptul că au rezerve, faptul că aceste rezerve trec, şi subliniez chestia asta, nu intră în buzunarul investitorului ca dividende, intră în bugetul naţional şi se reîntorc din bugetul naţional pentru investiţii, eu cred că e vorba de circulaţia banilor mai rapid şi poate că acest lucru va eficientiza investiţiile, va creşte numărul de investiţii", a spus ministrul. Acceaşi idee fusese formulată de către Anton Anton și săptămâna trecută. "Hai să ne înţelegem. Dacă am fi proprietarul unei firme, cum ar fi ea, ce am face cu banii? Am împărţi banii ăştia şi am zice: acestea sunt dividende şi acestea sunt investiţii. Atâta vreme cât statul face investiţiile... el face, statul până la urmă decide că facem investiţia aia, facem investiţia aia sau aia, eu nu cred că e chiar aşa o mare disperare că adună banii la un loc şi zice anul ăsta ţi-i dau ţie", a răspuns ministrul unei întrebări.

Afirmaţiile sale sunt respinse de specialiştii din domeniu. Statul nu poate finanţa o companie de stat fără acordul Comisiei Europene şi fără a fi respectate reguli precise. Odată ce i s-a confiscat profitul, compania rămâne fără bani de investiţii, spune, pentru Digi 24, un specialist din industria energetică. "Nu pot fi daţi bani niciunei companii fără o notificare a Comisiei Europene. Dacă se obţine aprobarea ca ajutor de stat eligibil, este foarte complicat. Dacă nu, se consideră că este ajutor de stat (nelegal - n.r.). Când i-ai luat banii şi i-ai dus la bugetul de stat s-a terminat", spune el.

Citit 1317 ori Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2018 20:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.