Sute de medici ameninţă că nu vor mai asigura gărzile în spitale

Sute de medici ameninţă că nu vor mai asigura gărzile în spitale
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Arătaţi cu degetul de câte ori vine vorba de nemulţumirile angajaţilor din Sănătate, după ce lor le-au fost majorate salariile de bază direct la nivelul din 2022, medicii acuză Guvernul şi Parlamentul că au creat un climat instabil şi discriminatoriu în spitale, relatează ziare.com.

Una dintre principalele lor nemulţumiri este scăderea tarifului orei de gardă, care este raportată la salariul lunii ianuarie, precum şi scăderea sporului aferent gărzii de la 75 la sută la 25 la sută pentru gărzile simple şi de la 100 la sută la 50 la sută pentru orele de gardă duble, din zilele libere şi sărbătorile legale. Ei s-au unit şi au iniţiat petiţia "Corectarea erorii plăţii gărzilor", în care ameninţă că, dacă nu le sunt respectate drepturile, vor denunţa contractele de gărzi. Petiţia a fost deja semnată de peste 450 de persoane.

"Medicii care îşi desfăşoară activitatea în sistemul public de sănătate protestează faţă de prevederile legislative şi măsurile administrative care creează un climat instabil, lipsit de transparenţă şi inechitabil în ceea ce priveşte salarizarea. Nu suntem de acord cu următoarele: diferenţele aberante privind cuantumul sporurilor aplicate de spitale similare ca rang şi sursa de finanţare; plata orelor de gardă raportată la alt salariu de bază decât cel din luna în care a fost efectuată garda; scăderea substanţială a sporului acordat pentru orele de gardă, profitandu-se de faptul că în Legea nr. 153/2017 anexa II cap. 2 art. 3 alin. (2) şi (3) nu este prevăzut un prag minim al sporului. În cazul în care avertismentul nostru nu va fi luat în considerare, vom fi nevoiţi să denunţăm unilateral contractele de muncă privind activitatea prestată în linia de gardă", se arată în petiţie.

"Aplicarea Legii salarizării, mai secretă decât protocoalele SRI"

Ziare.com a stat de vorbă cu un medic specialist ATI, semnatar al petiţiei, despre nemulţumirile sale şi ale colegilor săi. "Este un prim act de revoltă, ca urmare a inechităţilor salariale generate de noua Lege a salarizării şi de Normele de aplicare a sporurilor. Atitudinea Ministerului Sănătăţii este sfidătoare la adresa medicilor, iar faptul că lasă la latitudinea managerilor de spitale să acorde sporurile în funcţie de bugetul spitalului va duce la diferenţe enorme în veniturile nete ale medicilor, chiar dacă lucrează în acelaşi tip de spital, de acelaşi rang, cu aceeaşi sursă de finanţare. O altă sursă de revoltă o reprezintă modul în care s-a aplicat şi se aplică legea, într-un secret şi o obscuritate mai ceva decât la protocoalele SRI, comunicarea între Ministerul Sănătăţii, sindicate, manageri, medici fiind inexistentă. Petiţia şi scrisoarea deschisă vin ca un ultim avertisment", a spus medicul.

Citit 1445 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2018 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.