Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
1 comentariu

Partidul Social Democrat din România, aflat la putere, şi susţinători ai săi s-au adunat în faţa sediului Guvernului de la Bucureşti, sâmbătă, 9 iunie 2018, pentru a protesta faţă de presupuse abuzuri ale procurorilor anticorupţie, scrie Reuters. Agenţiile de presă amintesc că România este una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană.

Potrivit Reuters, manifestaţia a fost percepută ca un răspuns la precedentele proteste de stradă antiguvernamentale, care au condamnat adoptarea unor legi ce afectează lupta împotriva corupţiei. Opinia publică a forţat anul trecut Guvernul să retragă actele normative criticate. 

România este una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană iar Bruxelles supraveghează sistemul de justiţie, aminteşte agenţia. 

Lupta împotriva corupţiei a dominat spaţiul politic încă de la aderarea României în 2007. 

Procurorii anticorupţie au investigat o mulţime de parlamentari, miniştri şi primari în ultimii ani, aceştia fiind acuzaţi de conflict de interese, abuz în serviciu, fraudă şi pentru contracte acordate nelegal în schimbul mitei. 

Şi Agence France Presse (AFP) a anunţat că "zeci de mii de susţinători ai guvernului de stânga al României au ieşit în stradă în Bucureşti, o demonstraţie fără precedent împotriva abuzurilor din justiţie, în contextul în care câţiva lideri ai săi sunt implicaţi în cazuri de corupţie". 

Agenţia franceză menţionează şi detalii legate de organizarea de către PSD a mitingului, citând presa din România. AFP adaugă că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este o figură controversată, care nu a putut să devină prim-ministru din cauza unei condamnări, şi că România se numără printre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană.

Şi Association Press (AP) a scris despre mitingul de sâmbătă. “Peste 100.000 de susţinători ai guvernului s-au strâns în Capitală îmbrăcaţi în alb, pentru a protesta faţă de presupusele abuzuri comise de procurorii anticorupţie. Partidul Social Democrat consideră că procurorii au prea multă putere şi susţine că au făcut ilegal interceptări şi au luat în vizor oficiali pe nedrept”. Criticii spun că mitingul a avut ca scop intimidarea judecătorilor şi a preşedintelui Klaus Iohannis, care susţine lupta anticorupţie, adaugă AP.

Mai mulţi participanţi la miting au declarat pentru AP că ei cred că telefoanele le sunt ascultate, aşa cum se întâmpla în perioada comunismului.

Deutsche Welle a notat faptul că PSD a organizat “un miting masiv pentru a contracara manifestaţiile antiguvernamentale care au avut loc după ce social democraţii au încercat să decriminalizeze infracţiunile de corupţie”.

Citit 3696 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iunie 2018 17:56

1 comentariu

  • postat de dgi Duminică, 10 Iunie 2018 19:51 82.208.137.*** Link la comentariu
    1
    11

    Ceea ce vedem si traim noi ca cetateni normali in Romania vad si comenteaza si agentiile de stiri din afara Romaniei. Numai organizatorii mitingului de la Bucuresti (care conduc dealtfel si aceasta tara) spun ca este alta situatie. Este adevarat ca pot exista si nereguli in activitatea procurorilor, dar solutia nu este subordonarea lor politica. Daca la viitoarele alegeri vor pierde (PSD-ALDE) si vor trece in opozitie, sigur vor cere scoaterea de sub ministrul justitiei (numit politic, dar de aceasta data de catre cei noi alesi, opozanti PSD-ALDE) a procurorilor care ii vor ancheta. Conducatorii politici actuali spera ca pana la urmatoarele alegeri sa fie curatati penal (albiti) ca sa poata candida la orice fel de functie publica.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.