UPDATE | Tudorel Toader a anunţat că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al DNA. Procedura va fi reluată

UPDATE | Tudorel Toader a anunţat că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al DNA. Procedura va fi reluată
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

UPDATE | Procedura pentru desemnarea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) va fi reluată, după ce niciunul dintre cei patru candidați (toți cu CV-uri impresionante) nu a trecut de selecție. Niciun candidat din cei patru care s-au înscris la concursul pentru șefia DNA nu îndeplinește cerințele necesare pentru a fi numit, a anunțat, vineri, 27 iulie 2018, Ministerul Justiției într-un comunicat de presă.

Tudorel Toader a decis reluarea procedurii de selecție. ”(…) În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, niciun candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanțelor manageriale. În urma desfășurării procedurii de selecție, vă aducem la cunoștință faptul că nu se va face o propunere de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție dintre candidații participanți, procedura urmând a fi reluată”, a informat Ministerul Justiției. Anterior, Tudorel Toader a afirmat de mai multe ori că este foarte posibil ca unul din cei patru candidaţi să fie propus pentru postul de procuror-şef al DNA, precum că este şi foarte posibil ca niciunul să nu fie desemnat drept propunere.

Opoziția critică decizia ministerului

Președintele USR, Dan Barna, l-a criticat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că a respins cele patru candidaturi pentru funcția de procuror-șef al DNA. „Este foarte greu să găsești un profil gen Viorica Dăncilă într-un termen scurt”, a spus el. „Spunea domnul Toader că nu sunt îndeplinite pretențiile. Este foarte greu să găsești un profil gen Viorica Dăncilă într-un termen scurt. Orice profil care are o carieră consistentă sau elemente credibile de competență e un profil nedezirabil pentru actuala majoritate. Vedem din componența Guvernului că despre asta e vorba. Nu e o surpriză că dl. Toader a respins toate cele patru candidaturi”, a spus Dan Barna, într-o intervenție telefonică la Digi24. Întrebat despre o posibilă motivare a respingerii celor patru candidați, președintele USR a spus că o posibilă variantă ar fi așteptarea promulgării Legii 303 - care îl obligă pe președinte să respingă o singură dată propunerea într-o funcție de procuror de conducere.

Reamintim că cei patru candidați înscriși în cursa pentru șefia DNA sunt Florentina Mirică (șefă a direcției de combatere a corupției din cadrul DNA), Marius Iacob (fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General), Cristian Lazăr (adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție) și Elena Grecu (fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în prezent este şef serviciu în structura centrală a DNA).

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din această calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

(Corina Dobre)


UPDATE, vineri, 27 iulie 2018, ora 12,30 | Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu este de acord cu niciunul dintre cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef DNA, procedura urmând a fi reluată, potrivit unui anunţ al ministerului Justiţiei, preluat de mediafax.ro. VEZI COMUNICAT

În aceste condiții, va urma o nouă perioadă de înscrieri şi apoi interviurile susţinute de următorii candidaţi.


Tudorel Toader va anunţa astăzi nominalizarea pentru şefia DNA

Tudorel Toader va face astăzi, 27 iulie 2018, la ora 12,00, anunţul privind concursul pentru funcţia de procuror-şef al DNA, a confirmat, pentru Mediafax, ministrul Justiţiei, după ce s-au încheiat interviurile cu cei patru candidaţi pentru acest post.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al DNA au susţinut, ieri, interviurile cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Procurorii Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu sunt cei care s-au înscris în această cursă.

Procurorul Cristian Lazăr a declarat, înainte de interviul cu Tudorel Toader pentru funcţia de şef al DNA, că este pregătit pentru discuţie, "altfel nu s-ar fi prezentat" şi că speră că ministrul Justiţiei va lua o decizie înţeleaptă. "Sunt pregătit, pentru că altfel nu m-aş fi prezentat. Pe ceilalţi îi văd la fel de calificaţi cum mă văd pe mine", a declarat procurorul Cristian Lazăr, înainte de interviu.

Un alt candidat, Florentina Mirică, a declarat, înainte să susţină interviul pentru funcţia de şef al DNA în faţa lui Tudorel Toader, că e pregătită şi că faptul că este apropiată de Codruţa Kovesi nu ar trebui să conteze la concurs, pentru că nu este un argument legal. Mirică mai spune că are încredere în ministru. "Sunt pregătită. Sper că experienţa şi proiectul managerial să fie de succes pentru această instituţie, care trebuie să-şi îndeplinească în continuare atribuţiile legale. Ştim cu toţii că fenomenul corupţiei nu s-a diminuat, el este unul generalizat, de la mica corupţie, acea ciocolată dată la ghişeu, înscrierea copiilor la grădiniţă, până la vestitul procent de 10 la sută din valoarea contractelor. Acesta este motivul pentru care DNA trebuie să-şi exercite atribuţiile legale. (...) Aş vrea să lămuresc o informaţie, şi anume că aş fi avut o acţiune disciplinară referitoare la deconspirarea unui martor, este greşit. Nu este adevărat. Acţiunea a privit o dispută juridică, ce a fost tranşată de CCR şi anume că dreptul la apărare este prioritar faţă de protecţia informaţiilor clasificate", a declarat Florentina Mirică, înainte de a intra în sediul Ministerului Justiţiei.

Întrebată dacă ar trebui să conteze la interviu faptul că este apropiată de fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, Florentina Mirică a spus: "În mod evident, nu este un argument legal şi sper să nu conteze. (...) Întotdeauna am avut încredere în ministrul Justiţiei".

(Teodora Miron)

Citit 1402 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2018 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.