Ministrul Apărării, în mijlocul unui scandal de securitate
Foto: AF.mil

Ministrul Apărării, în mijlocul unui scandal de securitate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministrul Apărării a declarat la Antena 3 că la baza de la Deveselu sunt "rachete balistice", care nu ar putea să-l "încânte" vreodată pe Vladimir Putin. Asta în condițiile în care la baza de la Deveselu nu sunt rachete balistice, ci interceptoare, baza fiind centrul unui sistem defensiv. Miercuri dimineață, Fifor a revenit asupra afirmațiilor, susținând că "a fost în cel mai rău caz o eroare de interpretare", potrivit Hotnews.

"Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele Unite în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?", a spus ministrul Apărării, marți seară, la Antena 3.

Gafa făcută de Fifor a început să fie speculată de propaganda rusă, pe Sputnik.md apărând un articol intitulat "Fifor a recunoscut: scutul de la Deveselu - rachete balistice". "Ministrul Apărării Naţionale a "scăpat porumbelul" aseară (marți seară - n.r.), în cadrul unei emisiuni de televiziune, iar acum se contrazice, afirmând că spusele sale au fost deturnate", notează site-ul citat.

Miercuri dimineață, Mihai Fifor și-a retras declarațiile, nerecunoscând că a greșit și neasumându-și acest fapt, spunând că "niciodată nu aș putea afirma că la baza de la Deveselu se află rachete balistice" și că afirmația sa de la Antena 3 a fost "o greșeală de înțelegere, de interpretare".

Declarațiile ministrului PSD au stârnit revolta mai multor membri ai opoziției, printre care fostul președinte Traian Băsescu. Acesta i-a cerut, ieri, demisia, afirmând că a devenit "cel mai puternic aliat al Federaţiei Ruse în decredibilizarea deciziilor strategice ale României, SUA şi NATO". "Mihai Fifor, afară din guvern! N-am crezut că cineva poate face declaraţii mai dăunătoare ţării decât Petre Daea. Şi, totuşi, alături de Daea, Mihai Fifor, ministrul Apărării, reuşeşte să facă cea mai ticaloasă şi greşită declaraţie post-decembristă. El afirmă că, în baza militară de la Deveselu, România ar deţine rachete balistice. Confirmă astfel afirmaţiile făcute frecvent de Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Serghei Şoigu şi mulţi alţi deminitari ruşi care încearcă să decredibilizeze realitatea că la Deveselu este instalat un sistem de apărare antirachetă defensiv şi nu unul ofensiv", a scris pe Facebook Traian Băsescu.

Citit 1651 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2018 19:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.