Salariile bugetarilor ar putea fi ”înghețate” anul viitor

Salariile bugetarilor ar putea fi ”înghețate” anul viitor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Salariile celor peste un milion de bugetari ar putea fi înghețate la nivelul acestui an, iar angajările - blocate, anunță Pro TV, care citează un document înaintat Comisiei Europene de către ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Informația apare într-o scrisoare trimisă oficialilor europeni și făcută publică de către Comisia Europeană. Măsura este luată în calcul de Guvernul României pentru construcţia bugetului pentru anul 2019.

Eugen Teodorovici recunoaşte că a semnat documentul, dar spune că ar fi doar un scenariu. Ministrul Muncii susţine însă că Legea Salarizării se va aplica așa cum a fost adoptată, în sensul că majoritatea bugetarilor ar urma să aibă, de la 1 ianuarie 2019, o creștere cu 25 la sută a salariilor brute. În ciuda asigurărilor guvernanților, Pro TV arată că, în documentul trimis pe 15 octombrie de către ministrul Eugen Teodorovici la Bruxelles, scrie negru pe alb că măsurile luate în calcul de Guvern pentru proiectul de buget pe 2019 sunt: "Îngheţarea salariilor brute pentru angajaţii din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2018 (Legea Salarizării Unitare nu se va aplica) şi acordarea voucherelor de vacanţă la acelaşi nivel din 2018, adică 1.450 de lei/angajat. Păstrarea numărului mediu de salariaţi în sectorul public la acelaşi nivel ca în 2018".

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a recunoscut că planul de a îngheţa salariile la nivelul de anul acesta, precum şi angajările există, dar susţine că ar fi vorba doar despre ipoteze de lucru. "Este un scenariu, un calcul făcut la Ministerul Finanţelor Publice, dar trebuie spus foarte clar că Legea Salarizării şi Legea Pensiilor se vor aplica aşa cum au fost ele adoptate", a declarat ministrul, la scurt timp după ce presa a făcut publice pasaje din document.

În legătură cu îngheţarea angajărilor la stat, ministrul Teodorovici a dat de înţeles că ar urma chiar concedieri. "Se face caz cu caz, fiecare agenţie, fiecare minister în parte şi vedem exact fiecare cum este structurată. Şi vom vedea exact dacă acea structură trebuie să rămână la nivelul de astăzi sau trebuie să fie diminuată ca număr de salariaţi, nu ca venituri ale salariaţilor", a afirmat ministrul.

Scrisoarea către Bruxelles a fost semnalată de senatorul liberal Florin Cîţu, care a acuzat Guvernul că pregătește un buget de austeritate: "Este clar că Guvernul construieşte un buget de austeritate pentru 2019. Numai ţările care sunt în criză economică opresc creşterile de salarii, deci, prin aceste măsuri, Guvernul recunoaşte că România a intrat în criză economică".

Consultanţii fiscali citați de Pro TV susţin că plafonarea salariilor bugetare la nivelul de anul acesta ar calma şi scumpirile. "Se încearcă acum, cu îngheţarea acestor salarii, să scadă nivelul de consum, ca să se reducă această inflaţie. România, evident, anul viitor nu va mai avea creşterea economică de care s-a bucurat în ultima perioadă, creştere care, din păcate pentru noi, publicul larg, a fost prost înţeleasă de către Guvern şi toate resursele suplimentare au fost investite în creşteri de pensii şi salarii, care nu au adus o creştere a productivităţii", a afirmat Robert Croitoru, consultant fiscal.

Citit 3201 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 13:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.