România, ameninţată de noi epidemii

România, ameninţată de noi epidemii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

România este înconjurată, la ora actuală, de gripă aviară, pesta rumegătoarelor mici şi dermatoza nodulară, boli care evoluează în ţările vecine, a declarat preşedintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, citat de Agerpres. "În jurul României avem o presiune epidemiologică extraordinară şi constantă (...) În Ungaria, este o evoluţie accelerată a pestei porcine africană (PPA), iar în Bulgaria, în sud, cea mai mare presiune epidemiologică este generată prin prisma faptului că avem focare în evoluţie de PPA. De asemenea, evoluează gripa aviară, pe care noi nu o avem, dar suntem cu arma la picior, pentru că începe sezonul migraţiei păsărilor, care poate genera un risc sub acest aspect. Nu în ultimul rând, în Bulgaria, în zona frontierei cu Turcia, în premieră nefastă în Europa, evoluează pesta rumegătoarelor mici, o boală extrem de gravă, unde sunt deja 62 de cazuri. Noi luăm toate măsurile cuvenite pentru a reduce la maxim riscul de transfer al bolilor din Bulgaria în România", a precizat preşedintele ANSVSA.

În ceea ce priveşte screpia, o boală care afectează ovinele şi caprinele şi care evoluează din 2003 în România, dar şi pe aproape tot mapamondul, Brănescu a menţionat că Autoritatea derulează programe specifice. "În prezent, boala nu afectează efectivele de ovine şi caprine mai mult decât anii trecuţi. Noi avem în derulare programe de genotipare, pentru că în urma cercetărilor s-a constatat că se poate induce o rezistenţă specifică la această boală, astfel încât pentru reproducţie să fie selectate numai exemplarele care au această rezistenţă. Prin acest mecanism de selecţie dirijată şi coordonată ştiinţific la nivelul întregii Europe, se consideră că în viitor se poate elimina riscul de apariţie a acestei boli", a explicat şeful Autorităţii. El susţine că exporturile de animale vii, care ocupă de ani buni primele locuri în comerţul cu produse agroalimentare, nu au fost afectate din cauza screpiei, deoarece în negocierile bilaterale cu statele care importă din România au fost eliminate zonele afectate.

Nu scăpăm curând de pesta porcină

Întrebat dacă poate oferi un orizont de timp în care România ar putea eradica pesta porcină africană, Brănescu a răspuns că niciun specialist nu ar putea oferi "cu onestitate" un termen. "Mi-e greu să fac o prognoză şi nu cred că un specialist ar putea cu onestitate să spună un termen. Vă pot spune însă că autorităţile române fac eforturi susţinute pentru a gestiona epidemiologic boala. Aici intervin şi alţi factori, respectiv nivelul de extindere. Dacă boala va fi dusă de factorul uman şi împrăştiată în toată ţara va fi şi mai greu de gestionat. Pe de altă parte, depindem de evoluţia epidemiologică din Moldova, Ucraina, Ungaria, chiar şi Bulgaria. Depinde şi de factorii interni şi de cei externi", a precizat acesta.

Pe de altă parte, şeful ANSVSA a atras atenţia că, la ora actuală, în România, poate să mai apară un risc secundar, din cauza sacrificării pe ascuns a animalelor şi congelării cărnii, respectiv trichineloza, în afara celui generat de pesta porcină africană.

Citit 1965 ori Ultima modificare Duminică, 18 Noiembrie 2018 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.