UPDATE | Încă un oraș ar putea intra în Alianța Vestului

UPDATE | Încă un oraș ar putea intra în Alianța Vestului
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

UPDATE, 11 decembrie 2018 | Alianța Vestului, un parteneriat între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea prin care se dorește atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles, a stârnit interesul primarului din Reșița, Ioan Popa. Edilul a declarat că intenționează să facă demersurile necesare pentru ca orașul pe care îl conduce să se alăture Alianței Vestului, anunță Digi 24.

"Reşiţa e gata să se alăture oricărei alianţe create de municipii din zona Transilvania, din zona Banat, creată de municipii de genul celor patru, pentru că aceste administraţii au demonstrat că fac performanţă. Eu, cel puţin, sun de foarte multe ori la Oradea şi la Arad şi primesc răspunsuri concrete şi corecte. Când s-au întâlnit prima dată cei patru primari, în urmă cu aproape două luni, când s-a devoalat intenţia, la Conferinţa Urban Talk, am spus de atunci că vreau să ne alăturăm", a declarat primarul reşiţean.


Cei mai apreciați primari din România, în Alianța Vestului | Primarii Nicolae Robu (Timișoara), Emil Boc (Cluj-Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea) au semnat, sâmbătă, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţei Vestului, iniţiativă prin care își doresc să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest și promovarea unor proiecte de anvergură pentru orașele pe care le conduc.

Iniţial, acţiunea celor patru primari a fost numită "Patrulaterala Vestului", însă datorită interesului mare pentru proiect arătat și de alte primării din regiune, odată cu semnarea documentului, numele asocierii s-a schimbat în "Alianţa Vestului" (AVE), pentru a se evidenţia caracterul ei deschis, relatează News.ro.

"Am decis să creăm un for informal pentru schimburi de idei şi de experienţă între noi, dar şi de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar şi în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate şi dezvoltare, în sens larg", a anunţat Nicolae Robu. Edilul din Timişoara a subliniat că ceea ce s-a semnat reprezintă documentul-temelie al Alianţei Vestului. "Am fost întrebaţi dacă această iniţiativă am pornit-o împotriva cuiva. Vrem să fie foarte clar: nu! Nu suntem oameni ai negativului, suntem oameni ai pozitivului. Iniţiativa ar trebui să ne permită să facem mai multe decât până acum, să fim mai performanţi (...) Documentul major care stă la baza ideii noastre este Declaraţia de la Alba Iulia. În spiritul acestei declaraţii, vrem să punem la baza acestei structuri principiul libertăţii comunităţilor de a se asocia, de a-şi optimiza resursele", a spus Robu, citat de News.ro.

Alianţa Vestului transmite un mesaj de responsabilitate, a afirmat şi Gheorghe Falcă, primarul din Arad. "Alianţa Vestului doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate. AVE - salutul roman - este asumarea noastră de oameni care vrem să trăim responsabil. Vorbim foarte concret de stabilitate. Este important când vorbim de obiective să conştientizăm necesitatea. De aceea, întemeindu-ne această platformă, noi, primarii oraşelor Timişoara, Oradea, Arad, Cluj-Napoca, ne asumăm o responsabilitate", a spus Falcă.

Iniţiativa celor patru primari nu are legătură cu separatismul teritorial, a ținut să sublinieze Emil Boc. "Aş vrea să vă spun ce nu este această iniţiativă. Această iniţiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul unitar român. Acest proiect nu este îndreptat împotriva Guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, împreună să avem o Românie mai puternică şi mai bogată. Niciun stat din lume nu poate fi mai bogat dacă nu are oraşe puternice şi bogate. Are la bază principiul subsidiarităţii care este la baza UE şi anume că decizia trebuie să fie luată de autoritatea publică cea mai apropiată de nevoile cetăţeanului. Al doilea lucru este legat de centralizare. Metoda de guvernare prin centralizare este o metodă ce aparţine trecutului. În UE sunt 300 de regiuni. Dacă toate aceste motoare ar funcţiona la capacitate maximă, lucrurile ar merge mai bine. Această iniţiativă îşi propune să folosească în interesul României aceste motoare de dezvoltare", a declarat edilul din Cluj-Napoca.

Alianţa Vestului va forma o Asociaţie de Dezvoltare Interregională prin care va atrage fonduri europene, a anunțat primarul Ilie Bolojan. "Scopul este ca, punându-ne împreună forţele şi energiile, să facem ca oraşele noastre să fie mai prospere. Cele patru oraşe aliate, acţionând în comun, vor fi mai accesibile şi atractive pentru investiţii din fonduri europene. Unul dintre obiectivele imediate este să constituim o Asociaţie de Dezvoltare Interregională care să fie un partener al Guvernului, pentru ca în exerciţiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat. Studiile arată că o bună parte din români optează pentru o migraţie internă. Această dezvoltare economică pe care o urmărim ne propunem să fie un factor de atracţie pentru ca toţi cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România", a declarat edilul din Oradea.

Asociaţia de Dezvoltare Interregională va fi înființată în primul trimestru al anului viitor, potrivit News.ro.

Printre obiectivele asumate de Alianţa Vestului se numără: îmbunătăţirea radicală a mobilităţii între cele patru oraşe; accelerarea implementării proiectului autostrada Transilvania; susţinerea şi urgentarea proiectului Via Carpathia; susţinerea şi urgentarea proiectului Autostrada Timişoara - Belgrad; dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe; dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional; creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan; susţinerea legii parteneriatului public privat pentru proiecte de infrastructură şi multe altele.

Citit 2201 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2018 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.