ANAF renunță la popriri și la lista rușinii

ANAF renunță la popriri și la lista rușinii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

ANAF va fi restructurat din temelii din punct de vedere al atribuţiilor, după venirea Mihaelei Triculescu la şefia instituţiei, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, precizând că una dintre schimbări se referă la faptul că Fiscul nu va mai face popriri, potrivit Adevărul.

O primă soluţie legată de popririle pe conturile bancare va fi disponibilă în prima parte a acestui an, a declarat ministrul Eugen Teodorovici. „Am avut o discuţie cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcţie de la ANAF, pentru a rezolva situaţia acelor popriri nejustificate, întârzieri şi neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situaţii”, a afirmat acesta. Mai mult, Eugen Teodorovici a anunțat că ”lista ruşinii”, respectiv publicarea datoriilor persoanelor fizice pe site-ul Fiscului, dispare din ianuarie. „Dispare (lista ruşinii n.r.). Aveţi o ordonanţă, 25, dacă nu mă înşel, Legea de promulgare a fost semnată de preşedinte zilele trecute şi aveţi acolo temeiul legal pentru ceea ce am spus anul trecut, că lista ruşinii pentru persoanele fizice dispare, din această lună, ianuarie 2019, cum am promis”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, într-o emisiune la Antena 3. Ministrul Finanţelor a adăugat că sunt mai multe lucruri care trebuie schimbate la ANAF. „Cu noua conducere a ANAF-ului, sper că lucrurile se vor schimba în această direcţie: adică simplificări de forme în ceea ce înseamnă modul în care se lucrează la ANAF, modul de informatizare.

Cine este Transfond şi ce profit uriaş a avut în 2017

Transfond este o companie de servicii financiare din România, constituită din 25 de bănci, care deţin 66,67 la sută din acţiuni. Cel mai mare pachet de acţiuni este controlat de Banca Naţională a României (BNR), cu o treime din capital. Societatea a fost înfiinţată în 2000, ca urmare a angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană în privinţa modernizării infrastructurii financiar-bancare. Transfond este operator al Sistemului Electronic de Plăţi: administrator şi operator al sistemului SENT (casa automată de compensare), administrator tehnic şi operator al sistemului ReGIS (sistemul de decontare pe bază brută în timp real), conform mandatului acordat de către Banca Naţională a României, operator tehnic al sistemului SaFIR (sistemul de depozitare şi decontare a operaţiunilor cu titluri de stat). Transfond este responsabil pentru procesarea plăţilor interbancare din România. Domeniul principal de activitate îl constituie furnizarea de servicii de compensare şi decontare a plăţilor fără numerar în monedă naţională, pentru instituţiile de credit, BNR şi alte instituţii financiare. Potrivit datelor financiare postate pe site-ul Ministerului Finanţelor, în 2017, TRANSFOND a avut o cifră de afaceri de 70,37 milioane de lei şi un profit net de mai mult de o treime din această valoare, respectiv 25,67 milioane de lei. Alte noutăți anunțate de ministru Ministrul Finanţelor a subliniat că „impozitul pentru UAT-uri, adică autorităţile locale, la 100 la sută” se va regăsi în Legea bugetului de stat pentru 2019, iar măsura va fi aplicată de la 1 ianuarie 2019. „Nu este nicio veste. Este ceea ce am promis şi ceea ce am făcut. Ei sigur ştiu acest lucru. Impozitul pe venit rămâne 100 la sută la nivel local”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Citit 2407 ori Ultima modificare Luni, 14 Ianuarie 2019 14:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.