După valul de critici, Guvernul modifică Legea recursului compensatoriu

După valul de critici, Guvernul modifică Legea recursului compensatoriu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o Ordonanță de Urgență pentru modificarea condițiilor Legii recursului compensatoriu, a anunțat, marți, 22 ianuarie 2019, ministrul Justiției, Tudorel Toader. Controversata lege a devenit una dintre principalele teme de pe agenda publică, în urma valului de infracțiuni cu violență comise de condamnați eliberați în baza acestui act normativ. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că s-a întâlnit, luni, cu premierul Viorica Dăncilă şi au convenit adoptarea unei Ordonanțe de Urgență privind modificarea condițiilor legii recursului compensatoriu. Cel mai probabil, OUG ar urma să fie adoptată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, potrivit Hotnews.

"Soluțiile vor fi prezentate, poate și adoptate, săptămâna următoare. Va fi o Ordonanță de Urgență de modificare a legii", a declarat Tudorel Toader. Hotnews amintește că legea recursului compensatoriu a fost votată, pe 9 mai 2017, de Camera Deputaților, decizională, cu 175 de voturi pentru, din partea PSD, ALDE, UDMR și minorități, și 85 împotrivă, din partea PNL și USR. Forma ajunsă în Parlament a fost modificată substanțial de către actuala coaliție la putere, față de forma propusă de guvernul tehnocrat.

Legea a devenit una dintre principalele teme de pe agenda publică din ultima perioadă în urma valului de infracțiuni comise de condamnați eliberați în baza recursului compensatoriu. Actul normativ a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Ministrul Justiției a susținut în numeroase rânduri că el nu are nicio responsabilitate în privința acestei legi, care a intrat în vigoare după ce el a fost învestit în funcția de ministru, și că toate consecințele acestui proiect trebuie asumate de inițiatori - Guvernul tehnocrat. Tudorel Toader a declarat, duminică seară, la România TV, că s-a afirmat de multe ori că CEDO urmează să condamne România pentru condițiile din penitenciare, însă acestea au fost declarații false, pentru că țara noastră nu a fost condamnată, iar discursul privind CEDO era doar justificarea legii recursului.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să vină urgent cu soluții privind recursul compensatoriu, astfel încât românii să nu se teamă pentru siguranța lor. Șeful statului a mai spus, referitor la comentariile celor din coaliția PSD-ALDE, că a căuta vinovați în alte guverne pentru legea respectivă nu reprezintă o soluție. De asemenea, opoziția a cerut OUG pentru abrogarea legii.

Citit 1424 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2019 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.