Prețurile din România calculate în euro vor fi afișate în lei

Prețurile din România calculate în euro vor fi afișate în lei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Plățile la apartamente, mașini și servicii care sunt calculate și afișate acum în euro, vor fi exprimate în lei. Ministerul de Finanțe a făcut anunțul, dar nu a precizat și când va intra în vigoare măsura, informează Pro TV.

Consumatorii vor avea, însă, de câștigat, spun analiștii consultați de televiziune, pentru că nu mai pierd bani din conversia valutară și nici din fluctuațiile de curs. Deşi comercianţii şi prestatorii de servicii din România nu au voie să încaseze euro, ci doar lei, există numeroase bunuri, cum ar fi maşinile şi casele, la care preţurile se calculează în euro. În momentul plăţii, se face conversia valutară la cursul la zi. În acest moment, cumpărătorii au de pierdut la schimbul valutar şi la fluctuaţiile cursului. Pro TV oferă spre exemplu achiziția unei case de 100.000 de euro. Conform cursului BNR de duminică, cel care ar fi achiziționat-o ar fi trebuit să plătească 474.450 lei. Însă, dacă ar fi mers să cumpere euro, diferenţa de la casele de schimb valutar ar fi fost de peste 14.000 de lei. În cazul unei maşini de 20.000 de euro, diferenţa dintre cursul oficial şi cel de vânzare ar fi ajuns la 2.800 de lei. Fluctuaţiile de curs pot reprezenta o altă pierdere pentru cumpărător. Să luăm diferenţa de curs din noiembrie anul trecut faţă de cea de luna aceasta. La o casă de 100.000 de euro, un român ar plăti cu 8.350 de lei mai mult. La o maşină, 1.670 de lei. Ministrul Finanţelor vrea să oblige comercianţii să afişeze preţurile în lei, în așa fel încât oamenii să nu mai piardă sume importante atunci când fac astfel de achiziții. “Este un lucru pe care l-am ridicat în discuția cu domnul guvernator, pentru că, din punctul meu de vedere, trebuia foarte clar acest lucru clarificat: în România, prețurile sunt exprimate în lei, eventual poate fi pus echivalentul, dar nu cum este din păcate, astăzi, pentru că o astfel de abordare duce, într-adevăr, la slăbirea leului”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

“La o fluctuaţie de la o zi la alta, nimeni nu poate să urmărească atât de rapid variaţiile astea şi sunt şi extrem de costisitoare pentru cineva să schimbe preţurile de la o zi la alta”, a declarat, pentru Pro TV, Aurelian Dochia, doctor în economie. Astfel că în unele cazuri importatorii de autoturisme, prestatorii de servicii, investitorii din imobiliare ar putea să piardă din diferenţă de curs, dacă nu vor reuşi să-şi schimbe preţurile în timp util.

Citit 2058 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2019 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.