Facturi mai mari din cauza ”taxei lăcomiei”

Facturi mai mari din cauza ”taxei lăcomiei”
OUG 114 aduce creşteri de preţuri importante
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Prin măsurile fiscale luate, OUG 114/2018 trebuia să reducă dobânzile la credite şi să le aducă românilor creşterea nivelui de trai, dar, până în prezent, efectele au fost creşteri de preţuri şi tarife pentru unele servicii, cu efecte directe sau indirecte asupra bugetului cetăţeanului, relatează Mediafax.

Operatorul telecom Digi - RCS&RDS a fost prima companie care a reacţionat la taxa pe cifra de afaceri a companiilor din telecom şi a anunţat clienţii că majorează preţurile abonamentelor pentru serviciile de televiziune, telefonie mobilă şi fixă, Internet mobil şi fix, atât pentru abonamentele noi, cât şi pentru contractele în derulare.

„Pentru a răspunde nevoii continue de dezvoltare şi de creştere a calităţii serviciilor pe care vi le furnizăm, precum şi pentru a reacţiona la creşterea continuă a costurilor pe care le suportăm, suntem nevoiţi să ajustăm tarifele. Astfel, de la 1 martie 2019, preţurile anumitor servicii furnizate de Digi | RCS & RDS se vor modifica”, a anunţat compania, citată de Mediafax.

A urmat Telekom România, care a anunţat, la rândul său, că este nevoit să majoreze preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019.

„Ca urmare a creşterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicaţii, Telekom Romania este nevoită să majoreze preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019”, a arătat compania într-un comunicat. Preţul pentru fiecare serviciu fix (voce fixă, internet, TV) şi pentru fiecare abonament mobil, pentru clienţii rezidenţiali, va fi majorat cu 0,42 euro, TVA inclus, (0,35 euro, fără TVA), adică aproximativ 2 lei, începând cu 15 aprilie 2019. Această majorare nu se aplică opţiunilor de televiziune, ratelor la telefoane sau chiriilor de echipamente fixe. Clienţii business au fost sau vor fi notificaţi de schimbări aferente contractelor.

Şi Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a avertizat asupra faptului că noile taxe impuse companiilor din telecom ar putea conduce fie la creşteri de preţuri, fie la reducerea investiţiilor în România. „Analizăm toate scenariile. Evaluăm totul, suntem nevoiţi să facem acest lucru“, a spus Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România, întrebată de ZF dacă ia în considerare creşterea preţurilor ca urmare a efectelor OUG114 asupra companiilor din telecom. 

Facturile vor crește în curând

În materie de energie, companiile se află între ciocanul taxei pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească către ANRE şi nicovala limitării tarifelor pentru consumatorii casnici, la electricitate şi la gaze, timp de trei ani, relatează Mediafax. Facturile la energie pentru consumatorii industriali vor creşte în curând, a afirmat recent Corina Popescu, directorul general al Electrica, scumpirea energiei fiind consecinţa apariţiei OUG 114. Mai departe, creşterea preţului la energie se va vedea în scumpiri la diferite produse şi servicii. Preţurile la energie electrică vor creşte pe piaţa liberă, pentru companii, dar şi pentru consumatorii casnici care au acceptat să părăsească piaţa reglementată. Și compania Engie România, fosta GDF Suez, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari distribuitori şi furnizori de gaze naturale din ţară, dar şi furnizor de energie electrică, şi-a anunţat clienţii de pe piaţa liberă că ia în calcul majorarea tarifelor la gaze şi electricitate ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114. Scrisoarea a fost transmisă doar clienţilor de pe piaţa liberă, firme şi o parte dintre clienţii casnici. Nu sunt vizaţi cei de pe piaţa reglementată, o mare parte a populaţiei.

Citit 2187 ori Ultima modificare Duminică, 17 Martie 2019 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.