Modificarea legilor Justiţiei, doar prin consensul magistraţilor

Modificarea legilor Justiţiei, doar prin consensul magistraţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PSD anunță că nu va mai pune în discuție nicio modificare a legilor Justiției, până când nu există un consens unanim din partea magistraților, susținând că raportul de follow-up publicat de GRECO se raportează la evaluarea ad-hoc din luna martie, fără legătură cu referendumul din 26 mai.

"Raportul de follow-up publicat de GRECO se raportează la evaluarea ad-hoc din luna martie, deci nu are nicio legătură cu referendumul din 26 mai, cum fals pretinde președintele Iohannis. Raportul GRECO conține concluzii și recomandări care au generat și generează în continuare dispute aprinse în interiorul sistemului judiciar din România. Magistrații înșiși critică Raportul și reclamă erori majore în aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispozițiilor Curții Constituționale", se arată în comunicatul remis Mediafax de către PSD.
"Consiliul Superior al Magistraturii pare a se opune mai multor obiecții ridicate de experții GRECO. În aceste condiții, oamenii politici trebuie să se abțină de la orice demers până când magistrații și experții nu se vor pune de acord. Poziția PSD este cât se poate de clară: nu va mai pune în discuție nicio modificare a legilor Justiției și nu se va mai implica în astfel de controverse până când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociațiilor reprezentative ale magistraților din România", se mai arată în comunicat.
PSD transmite că a luat modelul Olandei: "Este o poziție similară cu cea adoptată de Olanda care într-un răspuns oficial adresat GRECO a afirmat că "nu poate implementa recomandările decât cu un larg sprijin al judecătorilor și procurorilor, care până în prezent nu au ajuns la un consens". De altfel, în prezent, sunt 14 state europene, printre care Franța, Germania, Olanda etc. care încă nu au aplicat recomandările GRECO, ceea ce înseamnă că România nu este nici pe departe un caz singular, cum sugerează președintele".
Președintele Klaus Iohannis a solicitat, ieri, ca Guvernul să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta "anomalia" care este Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), precum și alte neregularități din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament. Totodată, Iohannis de declarat că Executivul PSD ALDE a primit un nou cartonaș roșu din partea forurilor europene, legat de justiție, prin rapoartele GRECO, și spune că, în ciuda recomandărilor, Guvernul continuă să emită ordonanțe în domenii importante.

Citit 795 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2019 21:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.