Au scăpat de datorii pentru că nu au primit subvenţii

Au scăpat de datorii pentru că nu au primit subvenţii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Klaus Iohannis a promulgat Legea privind exonerarea de la plată a unor obligaţii, informează Preşedinţia. Actul normativ vizează scutirea de la plată pentru unele organizaţii care nu au primit subvenţiile pentru decontarea energiei electrice destinate irigaţiilor, aferente anului 2009.

„Art. 1. – (1) Se exonerează de la plata sumelor stabilite ca debite principale şi accesorii reprezentând contravaloarea prestaţiilor aferente furnizării de energie electrică neachitate ca urmare a neacordării subvenţiilor pentru decontarea energiei electrice destinate irigaţiilor, precum şi a altor obligaţii contractuale, ce decurg din neacordarea acestor subvenţii, aferente anului 2009, nerecuperate de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare de la organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii, constatate înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi”, potrivit Legii promulgate, luni, de către şeful statului. La data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata de către organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii a sumelor menţionate, cât şi orice formă de recuperare a acestor sume, mai arată actul normativ.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 11 septembrie proiectul de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari social-democraţi privind exonerarea de la plată a unor obligaţii, în calitate de for decizional. Potrivit expunerii de motive, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale a acordat subvenţii pentru decontarea energiei electrice destinată irigaţiilor anului 2009 până în luna februarie a anului 2010, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 269/2009 privind aprobarea activităţilor pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor agricoli din sectorul de îmbunătăţiri funciare în anul 2009, a cuantumului acestuia şi a sumei totale alocate fiecărei activităţi.

Prin urmare, un număr de 311 organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii au beneficiat de subvenţii pentru energia electrică consumată în anul 2009. Dintre acestea, un număr de 55 de organizaţii nu au primit subvenţiile conform Hotărârii Guvernului nr. 269/2009, în valoare de 609.256,38 lei, motiv pentru care nu au putut achita la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare datoriile pentru energia electrică consumată în anul 2009.

„Pentru recuperarea sumelor în cauză, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a acţionat în instanţă organizaţiile datoare, instanţa stabilind prin decizii definitive şi irevocabile obligaţii de plată totale de 1.902.153,8 lei, din care 609.256,38 lei contravaloarea prestaţiilor, 1.217.820, 25 lei penalităţi şi 75.077,17 lei cheltuieli de executare silită. În prezent, cele 55 organizaţii sunt în executare silită, ca urmare a deciziilor câştigate în instanţă de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. Aceste organizaţii sunt repartizate după cum urmează: 14 în judeţul Brăila, 9 în judeţul Dolj, 8 în judeţul Galaţi, 8 în judeţul Tulcea, 7 în judeţul Călăraşi, 3 în judeţul Ialomiţa, 3 în judeţul Bacău, 1 în judeţul Constanţa, 1 în judeţul Giurgiu, 1 în judeţul Teleorman”, se mai arată în document.

Citit 1805 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2019 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.