Pensia şi salariul de la stat nu pot merge mână-n mână. Se pregăteşte schimbarea legislaţiei

Pensia şi salariul de la stat nu pot merge mână-n mână. Se pregăteşte schimbarea legislaţiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premierul Ludovic Orban s-a declarat de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat, argumentând că nu este normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să primească şi un venit din sistemul public.

Întrebat dacă este de acord cu intenţia Ministerului Muncii de a interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, Orban a replicat: "Cum să nu? Nu e normal ca persoane care s-au pensionat să beneficieze şi de un venit din sectorul public. E vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat - e vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani în poliţie sau alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste medie, să cumuleze cu salariul din sectorul public".

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, sâmbătă, la Digi 24, că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat. Ea a anunţat că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajaţi în instituţii de stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi. "Trebuie să existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată, în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia, se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare". a opinat ministrul.

Violeta Alexandru a menţionat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o "propunere coerentă", pentru a decide asupra formei finale şi a modului de promovare a legii.

Guvernul Boc a adoptat în decembrie 2008 un act normativ similar, OUG 230, pentru care Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională. CCR a admis, în ianuarie 2009, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, argumentând că OUG afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie.

Citit 1742 ori Ultima modificare Duminică, 08 Decembrie 2019 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.