Condamnaţii penal rămân fără decoraţii

Condamnaţii penal rămân fără decoraţii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Șeful statului a adăugat că va face acest lucru în cazul tuturor persoanelor care au fost condamnate penal.

Întrebat dacă ia în calcul retragerea decorației lui Adrian Năstase, Iohannis a răspuns: "Da. Pot să spun chiar că am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naționale. Am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp și veți primi lista decretelor prin care retrag aceste ordine".

Declarația vine după ce prezența lui Adrian Năstase la recepția de Ziua Națională a României de la Cotroceni a fost criticată. Năstase a fost invitat în baza faptului că a fost decorat cu ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, în 2002, iar legislația prevede că cei care au primit o astfel de decorație sunt invitați la recepțiile de 1 Decembrie. Pe de altă parte, legislația prevede că decorația poate fi retrasă în urma unei condamnări la închisoare cu executare.

Retragerea decoraţiilor celor care au condamnări penale atrage pierderea unor numeroase beneficii. Cel mai puternic este locul de veci gratuit, a comentat la Digi24 fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. "Cel mai puternic este locul de veci. Cei care au Steaua României primesc la moarte loc de veci gratuit. Dar legea spune că în limita locurilor disponibile. Mai beneficiază de onoruri militare la înmormântare. Se trag şapte focuri de armă, vine armata, cu sicriul pe umăr, cu steagul naţional. Sunt mai multe beneficii. Pot să participe la diverse manifestări, trebuie să fie băgaţi în seamă când sunt manifestări naționale. Plus că se laudă cu ele. Nu se mai dă scutire de impozit. Pe vremea lui Ceaușescu se dădea scutire de impozit, acum nu se mai dă", a declarat Augustin Zegrean, la Digi24.

"Este un lucru care trebuia făcut, nu trebuie aşteptat până se adună mai multe ca să le retragem pe toate odată. Cei care pierd dreptul de a fi decoraţi trebuie să rămână fără decoraţie. Instanţa nu pronunţă o astfel de decizie, dar legea decoraţiilor prevede asta. Ar trebui, când un deţinător al unui astfel de ordin e condamnat, să se ştie şi să se propună preşedintelui retragerea decoraţiei. Nu este o reparație pentru mine că le retrage lor decorațiile, cel mult e o stare mai bună pentru restul de oameni care au fost decorați. Este acolo și unul care a fost director de penitenciar la Sighet. Cineva, acolo, își bate joc. Trebuie respectată legea. Nu e mare lucru, că nu sunt mii de oameni decoraţi", a explicat Zegrean.

Citit 1547 ori Ultima modificare Marți, 10 Decembrie 2019 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.