36 de ani de exploatare a Canalului Dunăre - Marea Neagră

36 de ani de exploatare a Canalului Dunăre - Marea Neagră
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN) aniversează, pe 26 mai, 36 de ani de exploatare a Canalului Dunăre - Marea Neagră, una dintre cele mai importante căi navigabile artificiale europene şi, totodată, printre cele mai mari investiţii 100% româneşti.

Canalul Dunăre - Marea Neagră este veriga legătură a traficului maritim, prin Portul Constanţa, cu traficul fluvial pe apele interioare europene; parte componentă a coridorului panaeuropean de transport dintre Marea Neagră şi Marea Nordului, prin Canalul Rin - Main - Dunăre, formând o importantă rută de transport cu costuri reduse pentru o gamă largă de mărfuri şi servicii.

Inaugurat pe 26 mai 1984, canalul Dunăre - Marea Neagră se înscrie în cea mai mare clasă de canale interioare, potrivit standardelor europene ocupând, totodată, locul al treilea, pe plan mondial, după canalele Suez şi Panama.

"Construcţia canalului a implicat eforturi umane şi financiare deosebite, dar şi o serie de lucrări conexe de mare anvergură, precum construirea unor poduri, ecluze, rectificarea unor şosele, căi ferate şi supraînălţări de terenuri inundabile, calea navigabilă scurtând cu 400 de kilometri transportul mărfurilor de la Marea Neagră până la porturile dunărene din Europa Centrală şi cu aproximativ 4.000 de kilometri ruta comercială din Australia şi Orientul Îndepărtat către Europa Centrală. De asemenea, principalul avantaj constă în legătura directă cu Portul Constanţa, cel mai mare hub de transport naval de la Marea Neagră şi unul dintre cele mai mari din Europa", se arată în comunicatul CNACN.

Conform aceleiaşi surse, compania a derulat şi are în pregătire o serie de proiecte care vizează îmbunătăţirea şi modernizarea infrastructurii pe care o are în administrare care, după finalizare, vor duce la reducerea cheltuielilor de întreţinere, precum şi alinierea la cerinţele legislative actuale.

Citit 1757 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.