Carnivor sălbatic, văzut în Iași

Carnivor sălbatic, văzut în Iași

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
1 comentariu

Un grup de persoane a identificat animalul într-o poiană dintr-o pădure din Iaşi şi a realizat prima filmare cu acesta, scrie „Ziarul de Iaşi“.

Profesorul Ion Constantin, specialist în zoologie, a explicat pentru că lipsa altor prădători din pădurile din Moldova au făcut posibilă această apariţie a şacalului auriu, dar şi încălzirea vremii.

„Şi-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în ţară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani şi în Botoşani, în Vaslui, în Vrancea sau Galaţi.

Este o specie invazivă care are o rată a înmulţirii foarte ridicată, iar în Iaşi este o prezenţă inedită: ne aşteptam să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un şacal auriu“, a explicat prof.dr. Ion Constantin.

Specialistul explică faptul că şacalul este o specie care consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova.

Prădătorul său natural este lupul, dar lupul a dispărut din toate pădurile, mai puţin cele de munte, de măcar 50 de ani în judeţul Iaşi şi o parte dintre judeţele împrejurătoare.

„Este ca prezenţa ciorilor la oraş - par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, a completat prof.dr. Ion Constantin.

Şacalul auriu (Canis aureus) este un mamifer carnivor sălbatic, din familia canidelor, asemănător cu vulpea şi lupul, de culoare galben-aurie, spre roşcat. Are coada scurtă, ciuntită la vârf, urechi relativ mari, ascuţite, îndreptate în sus şi bot ascuţit.

Lungimea corpului este de 0,70-1,05 m, iar greutatea poate atinge 15 kg. Trăieşte în nordul Africii, sudul Asiei şi în sudul Europei, inclusiv în România (subspecia Canis aureus moreoticus în sudul Olteniei, Munteniei şi Dobrogei).

Este un animal gregar, trăind în haite, fiind activ noaptea. În timpul împerecherii sau al căutării congenerilor din haită, scoate un urlet pătrunzător, caracteristic. Se încrucişează cu câinele şi se poate îmblânzi relativ uşor. Se hrăneşte cu animale mici (păsări, şoareci sau alte rozătoare) şi hoituri, consumă şi multe vegetale.

Citit 543 ori Ultima modificare Marți, 02 Iunie 2020 10:10

1 comentariu

  • postat de Nicu Marți, 02 Iunie 2020 16:14 62.231.94.*** Link la comentariu
    0
    0

    Motiv sa nu se mai faca autostrada Moldova. NU mai modificati natura si fiecare animal va sta in habitatul lui. Sau se cauta motive sa mai sifoneze fonduri pentru a motiva existenta unor ONG-uri.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.