Se deschid mall-urile și se pot face petreceri în spații închise

Se deschid mall-urile și se pot face petreceri în spații închise
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat noi măsuri de relaxare valabile de la 15 iunie, referitoare la călătorii, evenimentele private, reluarea activităţii mall-urilor.

”A fost Introdusă posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din ţările exceptate de la această măsură. Vorbim despre ţări care, în baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi recomandate, de asemenea, de oficiile de europene în acest sens, Institutul Naţional de Sănătate Publică, în baza acestor criterii, va face o evaluare cu privire la riscurile de răspândire a infecţiilor cu coronavirus în mai multe ţări. În funcţie de rezultatul acestei evaluări, o parte dintre ţările care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi în medie în ultimele 14 zile la 1 milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste ţări. Astfel, persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una dintre aceste ţări exceptate vor fi la rândul lor exceptate de măsura carantinării şi izolării la domiciliu. Această măsură va permite, practic, românilor să călătorească în ţări considerate cu un risc scăzut de răspândire a infecţiilor cu coronavirus, ţări precum Grecia, Bulgaria, Austria, care vor fi decise în baza evaluării făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a precizat Dancă.
De asemenea, vor fi reluate zborurile spre şi dinspre statele respective, în măsura în care aceste zone nu mai prezintă un risc de răspândire a infecţiilor cu coronavirus.
Alte categorii de activităţi care vor fi reluate începând cu 15 iunie sunt, condorm şefului Cancelariei premierului, activităţile recreative şi sportive care vor avea posibilitatea unui număr de participanţi de cel mult şase persoane, faţă de prevederea anterioară de trei persoane.
”Evenimentele private în spaţii închise se vor putea desfăşura cu participarea a cel mult 20 de persoane, iar în spaţii deschise, cu participarea a cel mult 50 de persoane. Se vor relua, începând cu data de 15 iunie -  aşa cum, de altfel, a fost discutat cu reprezentanţii industriei de retail -, activităţile în centre comerciale, în mall-uri. Începând cu data de 15 iunie, va fi permisă activitatea operatorilor economici în aceste centre comerciale, cu excepţia restaurantelor, cafenelelor, sălilor de joc sau cinematografelor. Vor fi reluate activităţile de administrare a ştrandurilor şi piscinelor exterioare, precum şi activităţile în sălile de sport şi fitness şi tratament balnear”, a mai anunţat el.
De asemenea, începând cu 15 iunie, ca urmare a faptului că perioada cursurilor şcolare se încheie, părinţii vor avea posibilitatea să ducă copiii la creşe grădiniţe şi after school-uri, indiferent că acestea sunt de stat sau privat.
”Sigur că, în cazul creşelor, grădiniţelor de stat, acestea sunt la nivelul deciziei autorităţilor locale, iar recomandarea noastră este ca aceste activităţi să fie reluate cu păstrarea regulilor de protecţie sanitară, distanţare socială”, a subliniat Ionel Dancă.
”În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, guvernul va analiza şi alte măsuri de relaxare pe perioada stării de alertă, într-un proces gradual de ridicare a restricţiilor, care să permită românilor revenirea la normalitate, însă cu un apel pentru toţi, la prudenţă şi responsabilitate”, a adăugat el.

Citit 2256 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:22

1 comentariu

 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 13 Iunie 2020 17:02
  78.96.81.***
  Cu ce este mai putin deschizand aceste spatii fata de biserici?!!

  Lasati oamenii sa intre in singurul loc care le aduce mangaiere, liniste si siguranta sufleteasca, ca in sfanta biserica nimeni nu s-a imbolnavit niciodata, din contra...
  3
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.