Crucea Eroilor de pe Caraiman, resfinţită de Sf. Andrei
Foto: Constantin Cătălin Itu

Crucea Eroilor de pe Caraiman, resfinţită de Sf. Andrei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Monumentul "Crucea Comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial" a fost resfinţit, pe 30 noiembrie, într-un ceremonial militar-religios organizat de Ministerul Apărării Naţionale. Evenimentul a avut loc pe platoul din apropierea vârfului Caraiman din Munții Bucegi, la el participând, potrivit unui comunicat de presă, militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României.

Monumentul de pe Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naționale, începând din 2016, în scopul reabilitării și restaurării complete și introducerii sale în circuitul turistic. A fost schimbat sistemul de iluminat, partea metalică a fost curățată și lăcuită, iar soclul a fost reabilitat. Astfel Crucea de pe Caraiman și-a recăpătat splendoarea cu opt luni înainte de termenul prevăzut în graficul lucrărilor de restaurare. 

Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman are o înălțime de 39,3 metri și este plasată la altitudinea de 2.291 metri. Este cea mai mare cruce monumentală aflată la cea mai mare altitudine de pe Terra. În anul 2014, ea a fost declarată de Guinness Book drept "... cea mai înaltă cruce metalică din lume amplasată pe un vârf montan".

Citit 889 ori Ultima modificare Marți, 01 Decembrie 2020 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.