România, creștere economică de 7,4 la sută în 2021

România, creștere economică de 7,4 la sută în 2021
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Economia României va creşte cu 7,4 la sută în 2021 şi cu 4,9 la sută în 2022, după ce în mai se estima un avans de 5,1 la sută anul acesta şi de 4,9 la sută anul viitor, conform previziunilor interimare din vara anului 2021, publicate de Comisia Europeană (CE).

Ajustarea vine în condițiile în care performanţa economiei româneşti a fost solidă în primul trimestru din 2021. PIB-ul a crescut în ritm trimestrial cu 2,8 la sută, sprijinit în principal de consumul privat şi de investiţii. În contrast, exporturile nete au fost semnificativ negative, reflectând cererea externă slabă şi întreruperile din lanţul de aprovizionare, precizează Executivul comunitar.

”Încrederea consumatorilor şi a oamenilor de afaceri a rămas solidă până acum. Consumul privat este aşteptat să rămână extrem de robust, sprijinit de ridicarea restricţiilor, în special în sectoarele afectate sever de pandemie, cum ar fi domeniul artelor spectacolului, divertisment, restaurante şi hoteluri, precum şi de creşterea relativ solidă a salariilor în primele luni ale anului”, previzionează Executivul comunitar.

Investiţiile vor rămâne solide în perioada 2021-2022, sprijinite atât de sectorul public cât şi de cel privat. Continua creştere a comenzilor sugerează că activitatea industrială se va extinde în următoarele luni.

Exporturile ar urma și ele să se îmbunătăţească în linie cu redresarea principalilor parteneri comerciali ai României.

Citit 946 ori Ultima modificare Luni, 12 Iulie 2021 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.