Ucrainenii refugiaţi nu vor să rămână în România

Ucrainenii refugiaţi nu vor să rămână în România
Între speranța terminării războiului și dorința de a fugi cât mai departe
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Peste 40.000 de ucraineni, majoritatea femei, copii și bătrâni, s-au refugiat în România de la începutul crizei militare, însă foarte puțini au cerut protecția statului sub forma solicitării de azil. Duminică, 27 februarie, centrele de refugiați din țară erau ocupate doar pe jumătate, cei mai mulți dintre cei 222 de ucraineni care au cerut protecția statului român alegând să nu stea în adăposturile de migranți.

Conform datelor puse la dispoziție de autorități, circa jumătate din numărul total al ucrainenilor care au tranzitat frontiera cu România au plecat deja din țară, spre alte state. Foarte puțini dintre cei rămași au solicitat azil, și mai puțini fiind cei care au ales să stea în centrele de refugiați ale Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI). Cel puțin la Galați, dintre cei cinci solicitanți de azil înregistrați în punctele de trecere a frontierei, niciunul nu se cazase în centru până duminică, 27 februarie, toți cerând învoire să plece.

"De la declanşarea acestei crize, până la data de 26 februarie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România aproximativ 43.000 de cetăţeni ucraineni şi au ieşit 20.650. În aceeași perioadă, au fost înregistrate în punctele de frontieră 222 de solicitări de azil", au informat reprezentanții Poliției de Frontieră Române. O creștere semnificativă a numărului de refugiați s-a înregistrat de vineri până sâmbătă, când au intrat în țară 18.558 de cetăţeni ucraineni.

Autoritățile române le reamintesc refugiaților că, pe lângă ajutorul pe care îl pot primi pe teritoriul țării noastre prin oferirea de adăpost, hrană sau asistență medicală, pot solicita azil în România. În acest caz, vor beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală. Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

Duminică, 27 februarie, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale IGI era de circa 57 la sută.

Citit 3587 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 01:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.