Klaus Iohannis, de Ziua NATO: "Românii au garanţii de securitate datorită alianţei"

Klaus Iohannis, de Ziua NATO: "Românii au garanţii de securitate datorită alianţei"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, potrivit hotnews.ro, un mesaj cu ocazia Zilei NATO, în care spune că „astăzi, mai mult decât oricând, NATO își dovedește relevanța ridicată prin protecția oferită statelor membre și cetățenilor acestora”.

„Marcăm astăzi, ca în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie, Ziua NATO. De data aceasta, însă, acest moment aniversar are loc într-un context de securitate deosebit, generat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În urmă cu 18 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul românesc a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, țara noastră devenind membru al celei mai puternice Alianțe politico-militare din istorie. În cei 73 de ani de existență, Alianța Nord-Atlantică și-a dovedit rolul crucial în asigurarea securității euroatlantice, fiind garantul securității statelor membre, inclusiv al României."

Printre hotărârile recente ale alianţei, Iohannis a menţionat decizia de creare a Grupului de Luptă NATO în România, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic, luată la Summitul din 24 martie, care reflectă întocmai determinarea și solidaritatea aliată.

"Astăzi, mai mult decât oricând, NATO își dovedește relevanța ridicată prin protecția oferită statelor membre și cetățenilor acestora împotriva riscurilor și amenințărilor din ce în ce mai diverse și cu grad tot mai ridicat de complexitate.

Consolidarea capacității de apărare reprezintă, în continuare, o prioritate a țării noastre, reflectată și de decizia de a crește cheltuielile destinate apărării de la 2 la 2,5% din PIB începând cu anul 2023", a precizat preşedintele.

Citit 555 ori Ultima modificare Luni, 04 Aprilie 2022 02:11

1 comentariu

 • postat de Soldatul Sjvek
  Duminică, 03 Aprilie 2022 12:12
  82.145.220.***
  Au mai ajuns militarii francezi promisi in Romania?
  Nu? Hhmmm curios de ce se intarzie.
  Doar a fost crescut bugetul militar de la 2 la 2.5%din PIB!!!
  Oricum, va fi mult mai bine daca ne-am reorganiza armata noastra si am regandi-o pe modelul Finlandei (ca tot luam Finlanda ca exemplu de educatie).
  La urma urmei, toti barbatii ar trebui sa ai parte de instructie militara.
  Sa se faca instructie 1-2 saptamani pe an cu salarii achitate de Ministerul Apararii Nationale.
  Din pacate anuntata lege prin care voluntarilor incadrati in armata zice ca solda este 1850 / luna, va fi din start un fiasco.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.