Prezență robustă pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice

Prezență robustă pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, potrivit hotnews.ro, un mesaj cu ocazia Zilei NATO, în care spune că „astăzi, mai mult decât oricând, NATO își dovedește relevanța ridicată prin protecția oferită statelor membre și cetățenilor acestora”.


„Marcăm astăzi, ca în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie, Ziua NATO. De data aceasta, însă, acest moment aniversar are loc într-un context de securitate deosebit, generat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
În urmă cu 18 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul românesc a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, țara noastră devenind membru al celei mai puternice alianțe politico-militare din istorie. În cei 73 de ani de existență, Alianța Nord-Atlantică și-a dovedit rolul crucial în asigurarea securității euroatlantice, fiind garantul securității statelor membre, inclusiv al României."
Printre hotărârile recente ale alianţei, Iohannis a menţionat decizia de creare a Grupului de Luptă NATO în România, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic, luată la Summitul din 24 martie, care reflectă întocmai determinarea și solidaritatea aliată.
"Astăzi, mai mult decât oricând, NATO își dovedește relevanța ridicată prin protecția oferită statelor membre și cetățenilor acestora împotriva riscurilor și amenințărilor din ce în ce mai diverse și cu grad tot mai ridicat de complexitate. Consolidarea capacității de apărare reprezintă, în continuare, o prioritate a țării noastre, reflectată și de decizia de a crește cheltuielile destinate apărării de la 2 la 2,5% din PIB începând cu anul 2023", a mai precizat preşedintele.
Cu aceeași ocazie, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a arătat că România este matură, influentă şi respectată în NATO, iar întreg spaţiul transatlantic este vigilent, coerent şi pregătit să facă faţă oricăror provocări. Oficialul a amintit că sunt opt grupuri de luptă pe Flancul Estic al NATO. "Vom face mai mult şi liderii noştri la summitul de la Madrid vor adopta decizii cu consecinţe istorice pentru prezenţa permanentă, robustă, durabilă şi coerentă a NATO pe Flancul Estic", a adăugat Mircea Geoană. Totuși, acesta a menționat că războiul din Ucraina va mai dura şi se anticipează o intensificare a conflagraţiei pe Flancul Estic al Alianţei, fără a exista riscuri iminente privind folosirea armelor chimice sau nucleare de către Rusia.

Citit 342 ori Ultima modificare Duminică, 03 Aprilie 2022 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.