Rafila vrea să-i ia SMURD-ul lui Raed Arafat

Rafila vrea să-i ia SMURD-ul lui Raed Arafat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vorbește despre "gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății" în ceea ce privește serviciile medicale de urgență, precum și celelalte tipuri de servicii medicale. Serviciile medicale de urgență - inclusiv SMURD, ambulanța, Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor și Compartimentele de Primiri Urgențe - se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Practic, Alexandru Rafila vrea să scoată serviciile medicale de urgență din subordinea DSU și să le aducă la Ministerul Sănătății. "Eu mă bucur că avem parteneri profesioniști la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență - este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani - dar, în mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea, atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice, este a Ministerului Sănătății. (...) Dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii de urgență prespitalicească, UPU sau CPU cu celelalte tipuri de activități ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcționează separat. Ele trebuie să funcționeze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să țină cont de persoanele care ocupă, într-un moment sau altul, o poziție de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să țină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate", a declarat joi ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, afirmă că nu vede niciun motiv pentru o eventuală integrare a SMURD în Ministerul Sănătăţii, demers care nu ar face decât "să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit". "Integrarea în Ministerul Sănătății a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa - cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare - şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul", a declarat Raed Arafat, joi, la Braşov.

Citit 783 ori Ultima modificare Joi, 07 Aprilie 2022 16:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.