Hanul „Trei sarmale” din Iași, demolat fără autorizație

Hanul „Trei sarmale” din Iași, demolat fără autorizație
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Hanul „Trei Sarmale” din Iaşi, unul din cele mai cunoscute hanuri din zona Moldovei, a fost demolat noaptea trecută, fără autorizație de demolare, potrivit declarațiilor făcute de primarul orașului, Mihai Chirica, citat de Hotnews.

Clădirea demolată nu era monument istoric deoarece hanul vechi a fost distrus de bombardamentele din 44 și reconstruit în anii 70. Chiar și așa, clădirea avea o valoare memorială, iar demolarea a stârnit emoție.

De-a lungul timpului, hanul a fost frecventat de Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă.

„Nu era o frumuseţe clădirea, dar era emblematică pentru oraş. Nu a existat autorizaţie de demolare. Noi nu am primit aşa ceva, nici vorbă să fi existat vreun refuz al primăriei. Proprietarul este cel care era aseară pe excavator, va trebui să răspundă rigorilor legii. Păcat să ai un brand şi tu să pui buldozerul pe el. Proiectul viza reparaţii capitale şi extindere, în nici un caz demolare. Fiecare va răspunde pentru ce şi-a asumat", a afirmat primarul Mihai Chirica, citat de news.ro.

Bobi Apăvăloaei, directorul Direcției Județene de Cultură Iași, a declarat pentru HotNews.ro că imobilul nu era monument istoric, fiind construit în anii 70. El spune că, din punct de vedere arhitectural, imobilul nu era valoros, dar avea valoare memorială.

Singura autorizație de construire emisă de Primăria Iași pentru Hanul Trei Sarmale datează din decembrie 2021, scrie ziarudeiași.ro. În autorizație se specifică că se va interveni asupra clădirii Hanului, dar nu este prevăzută o demolare.

Demolarea hanului a stârnit revoltă.

Actorul Ion Sapdaru a scris că încă o legendă a Iașilor a luat sfârșit.

Arhitectul Iulian Nicolau, consilier USR şi şef al Comisiei Urbanism din Consiliul Local, a scris și el pe pagina de Facebook că hanul a fost demolat abuziv.

Președintele PNL Iași, Alexandru Muraru, a anunțat că a depus plângere penală după demolarea Hanului Trei Sarmale.

Citit 1445 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Decembrie 2022 20:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.