România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Europa

România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Europa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România se împrumută, de zece ani sau poate chiar mai mult, la cele mai mari dobânzi din Europa, iar acestea se construiesc pe mai multe elemente, unul dintre ele fiind ratingul de ţară, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, informează Agerpres.

"Dobânzile noastre... Nu e o chestiune nouă. România se împrumută la cele mai înalte dobânzi din Europa cred că de zece ani, poate şi mai mult. Ele se construiesc pe mai multe elemente, unul dintre ele este ratingul de ţară. Apropo de acest lucru, ratingurile au fost menţinute de toate cele trei agenţii de rating, perspectivele au fost menţinute de toate trei, aşa cum le-am preluat. Din punctul meu de vedere, ţinând cont de situaţia care s-a agravat din perspectiva unei ţări de graniţă, în sensul de riscuri, este o chestiune care arată stabilitate şi faptul că Guvernul şi-a păstrat angajamentele şi de consolidare fiscală, dar şi de acţiune accelerată pentru intervenţie în economie", a explicat Câciu, întrebat de ce dobânzile la care se împrumută România sunt atât de mari.
Ministrul a menţionat drept o altă componentă rata dobânzii de politică monetară, a cărei creştere este translatată în dobânda la care ne împrumutăm pe termen lung. "Am văzut comparaţii cu ţări precum Grecia. Trebuie să ţineţi cont că aceste ţări au ratingul dat de zona euro şi au rata de dobândă de politică monetară foarte scăzută. De altfel, foarte multe reproşuri există în Europa că Banca Centrală Europeană încă nu a crescut dobânzile de referinţă. Noi avem totuşi o creştere a ratei dobânzii de politică monetară de un punct procentual. Dacă vedem, e translatată în creşterea dobânzilor între noiembrie şi prezent, cam un punct procentual e la dobânzile la care ne împrumutăm pe termen lung", a punctat ministrul Finanţelor.
Un al treilea element pe care acesta l-a menţionat este inflaţia, semnalând, însă, că dobânzile sunt sub inflaţie. "Dobânda nu poate să se ascundă de inflație. Dobânda întotdeauna va îngloba în ea inflaţia, aşa cum e ea previzionată. Dar, foarte important de remarcat este că dobânzile din perspectiva definiţiei lor sunt real negative, pentru că sunt sub inflaţie. Este o mare diferență fată de criza din 2008-2010, când dobânzile erau cu 2-3 puncte procentuale peste inflaţie", a mai spus Câciu.
Ministrul a semnalat, de asemenea, că România are un deficit de finanţat, foarte multă datorie care vine din spate, anul acesta datoriile cumulate în anii trecuţi fiind de circa 80 miliarde de lei.

Citit 316 ori Ultima modificare Joi, 21 Aprilie 2022 18:37

1 comentariu

 • postat de dd
  Joi, 21 Aprilie 2022 21:44
  89.137.231.***
  Datoriile astea au fost facute intentionat de tradatorii tarii care se numesc guvernanti, politicieni si alte specii tradatoare si vasale altor tari si daca nu avem cum sa dam banii ne vor lua padurile, fabricile, petrolul si multe alte resurse. Sunt mana in mana ! Fa productie, cercetare, inovare, inventica si lucruri de calitate pt export si nu te mai indatorezi ci produci excedent financiar si astfel o duci bine si ai un nivel de trai mai ridicat.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.