Canalul Bega a redevenit navigabil

Canalul Bega a redevenit navigabil
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Săptămâna trecută, odată cu inaugurarea ecluzei de la Sânmihaiul Român, canalul Bega, care leagă Timișoara de Tisa, a devenit din nou navigabil, transmite publicația maghiară Index, preluată de Rador.

În cadrul programului de cooperare din zona de frontieră dintre România şi Serbia, cu 14 milioane euro au fost înnoite în Vojvodina ecluzele din Srpski Itebej şi Clec, respectiv, cea de la Sânmihaiul Român, din Banat. De asemenea s-a dragat albia canalului şi s-au cumpărat vasele de dragat necesare pentru întreţinerea continuă. Uniunea Europeană a sprijinit proiectul cu 11 milioane de euro, iar completarea s-a realizat prin surse locale. Jumătate din suma primită a fost folosită în Serbia, iar cealaltă jumătate de România.

Rezultatul lucrărilor a permis ca Timișoara să devină din nou oraş-port. Pentru repornirea transportului pe apă, cele două ţări vor deschide până la sfârşitul anului 2023 un punct de trecere a frontierei lângă canalul Bega, iar drumul pentru biciclete construit pe terasamentul Begăi poate fi folosit şi de către bicicliştii care doresc să treacă graniţa. Administraţia austriacă din Banat, instalată la începutul secolului 18, a realizat, pentru prima dată, navigabilitatea canalului Bega.

Citit 679 ori Ultima modificare Marți, 03 Mai 2022 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.