Poștașii pichetează de luni sediul Guvernului

Poștașii pichetează de luni sediul Guvernului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Reprezentanți ai sindicatelor lucrătorilor poștali din mai multe județe din țară, printre care și din Galați, pichetează, de luni, sediul Guvernului din Piața Victoriei. Sindicaliștii au cerut ajutorul premierului Nicolae Ciucă pentru a putea intra la negocieri cu administrația Companiei Naționale Poșta Română.

Joi, 26 mai, este cea de-a patra zi de când poștașii pichetează sediul Executivului, până acum fără niciun rezultat. La protest sunt prezenți lideri de sindicat ai filialelor locale, însoțiți de unul sau doi membri. Principala revendicare a sindicaliștilor o reprezintă majorarea salariilor, dar ei sunt nemulțumiți și de aspecte privind iminența pierderii unui număr mare de locuri de muncă, de "șubrezirea" de către conducerea companiei a contractului colectiv de muncă și refuzul acesteia de a negocia cu sindicatul, precum și de lipsa oricărei performanțe a actualei echipe manageriale.

"Avem foarte mulți salariați cu 1.500 de lei bani în mână, nu se poate trăi așa. Pichetăm Guvernul întreaga săptămână și așteptăm un răspuns de la premier și de la liderii coaliției de guvernare. Conducerea companiei ne-a transmis că ne așteaptă la consultări. Dar noi vrem negocieri, nu consultări", ne-a spus liderul de sindicat gălățean Adrian Tatu.

"Sărăcie, dezbinare și lipsa dialogului social"

Într-un document remis de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), care reunește peste 17.000 de membri de sindicat, este acuzată starea avansată de sărăcie a salariaților Poștei Române: "Pentru 17.000 dintre angajați, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1.700 de lei, la limita traiului de subzistență, în condiții de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură".

Sindicaliștii acuză și "iminența pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenților poștali, al factorilor, oficiantelor, diriginților, lucrătorilor din tranzite, în urma introducerii unor posibile automatizări şi în lipsa abordării unor noi linii de business. Un astfel de subiect care vizează, din estimările noastre, un număr uriaș de locuri de muncă din companie ar trebui să aibă la bază evaluări, programe alternative pentru salariați (inclusiv reconversie și recalificare) și, nu în ultimul rând, măsuri dedicate celor ce își vor pierde locurile de muncă. Este obligatoriu ca un astfel de subiect să fie discutat în mod deschis, transparent, cu date și cifre pe masă. Nu vrem să fim puși în fața faptului împlinit și să decontăm lipsa de profesionalism a unora care vremelnic ocupă funcții de șefi! De altfel, într-o întâlnire internă de lucru, la care au participat mai multe persoane, directorul general al Poştei Române a afirmat că Poşta Română va deveni un hub logistic regional şi global, cu maximum 10.000 de angajaţi. Adică 14.000 de salariaţi îşi vor pierde locul de muncă!".

Alte nemulțumiri ale sindicaliștilor din Poșta Română sunt legate de "iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor, inițiative care reprezintă cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere împotriva propriilor salariaţi", "crearea unui climat de muncă bazat pe tensiuni sociale şi dezbinare între salariații companiei", "lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă și protecție, precum și condiţiile improprii de muncă în spațiile în care muncește cea mai mare parte a angajaților și în care sunt primiți clienții Poștei Române, foarte multe unități fiind cu igrasie, fără căldură pe timp de iarnă sau aerisire pe timp de vară, fără wc, fără minimă preocupare pentru asigurarea curățeniei". Nu în ultimul rând, sindicaliștii acuză "lipsa dialogului social și războiul deschis împotriva SLPR de directorul general".

În aceste condiții, sindicaliștii au făcut apel către Guvernul României și liderii coaliției de guvernare, pentru a dispune "o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării acestei companii, înainte ca actuala echipă de conducere să o scoată definitiv din piaţa de profil, iar salariaţii să ajungă pe drumuri!"

Citit 1646 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2022 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.