PSD dorește revenirea la TVA de 9% în HoReCa

PSD dorește revenirea la TVA de 9% în HoReCa
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat că luni, în cadrul ședinței Biroului Permanent Naţional al PSD, a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică. Întrebat pentru ce tipuri de produse şi servicii va creşte TVA, conform prezentării făcute de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, liderul PSD a replicat că este vizată eliminarea anumitor excepţii. "Este propunerea... de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducere de taxe noi", a precizat Ciolacu.

El a subliniat că nu este vorba despre majorări, ci despre eliminarea unor excepţii. "Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii. Ce susţinem noi? Deducerile pe salariu până în 4.500 de lei - suntem total de acord. Iar colegii - şi ministrul, şi colegii, şi eu, personal - continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale", a precizat liderul PSD. Întrebat dacă va creşte impozitul pe dividende, Ciolacu a replicat că nu a fost luată o decizie deocamdată în coaliţie şi că hotărârile urmează să fie anunţate miercuri. Totodată, şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate. "Eu îmi menţin părerea că ar fi trebuit... Anumite companii au avut nişte venituri excepţionale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică şi acele companii ar fi trebuit, în acest moment să întoarcă - fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea - şi mi-aş fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (...) Este pe o perioadă limitată de timp, cum şi pandemia şi, sperăm, şi criza aceasta", a spus Ciolacu.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a anunțat ulterior că liberalii nu renunță la cota unică și nici nu sunt de acord cu suprataxarea. El a precizat însă că vor fi eliminate o serie de excepții. "PNL va susține menținerea cotei unice de impozitare. Nu vom susține suprataxarea pentru a putea asigura protecția locurilor de muncă. De asemenea, PNL a decis că putem să eliminăm o parte din excepții în ce privește fiscalitatea", a spus Ciucă. Mai exact, este vorba despre creșterea TVA la băuturile carbogazoase cu zahăr și impozitul pe jocurile de noroc.

Citit 554 ori Ultima modificare Luni, 27 Iunie 2022 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.