Topul orașelor „inteligente” din România

Topul orașelor „inteligente” din România
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tratând defalcat primăriile Capitalei, topul orașelor "inteligente" este condus de Cluj-Napoca (63 de proiecte), Iași (56) și București (54). Alba Iulia, lider în topurile de Smart City, a coborât pe locul 4, conform datelor prezentate într-o analiză realizată de integratorul de soluții Vegacomp Consulting, aflat la a șasea ediție a Radiografiei proiectelor Smart City din România. Raportul lunii iunie include 1.001 iniţiative aflate în stadiul de proiect, în curs de implementare sau deja finalizate, în 144 de orașe mari, medii și mici din țară. În ciuda creșterii numărului acestora, autorii analizei subliniază că România nu a trecut încă la proiecte consistente, în primul rând din cauza lipsei de personal în administrație.

"În fapt, România este cu 2-3 ani în urmă faţă de media europeană, pierzând avansul proiectelor pilot, multe dintre ele nefiind utilizate și continuate de administrațiile locale sau centrale", arată autorii analizei. În Top 10 orașe inteligente din țară realizat în 2022, au apărut unele modificări față de 2021. În topul primelor orașe cu proiecte Smart City finalizate apar Cluj-Napoca, Iași, București, Alba Iulia, Sibiu, Oradea, Timișoara, Arad, Slănic Moldova și Bistrița.

Pe stadii de execuție, cele 1.001 proiecte Smart City inventariate din cele 144 de orașe se împart în: 470 proiecte finalizate, 288 de proiecte "în lucru", 209 proiecte în faza de planificare, 34 de proiecte-pilot. Apar 250 de proiecte noi Smart City, dar și 109 abandonate.

La fel ca în ediția precedentă, verticala Smart Mobility (modernizarea transportului și a managementului de trafic) își păstrează poziția de lider și chiar crește semnificativ față de anii anteriori.

Citit 1042 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iulie 2022 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.