Educația va primi 15% din bugetul consolidat în 2027

Educația va primi 15% din bugetul consolidat în 2027
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, că Educația va primi 15% din bugetul consolidat până în 2027, la un dialog la Palatul Victoria, cu reprezentanții Alianței "O voce pentru Educație", la care au mai participat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și consilierul onorific al premierului, Marilen Pirtea. "Premierul României a dat asigurări că bugetul de anul viitor va putea susține noile prevederi legale privind educația, iar ținta de 15 la sută pentru învățământ din bugetul consolidat reprezintă un angajament asumat, care va fi îndeplinit treptat, până în 2027", se arată în comunicatul Guvernului, citat de edupedu.ro.

Potrivit sursei menționate, din perspectiva noii legi a învățământului preuniversitar, participanții au subliniat importanța asigurării finanțării necesare pentru implementarea reformelor, gestionarea provocărilor reprezentate de abandonul școlar și analfabetismul funcțional, precum și soluții pentru creșterea atractivității învățământului profesional și profesional dual, în acord cu cerințele operatorilor economici.

Din perspectiva învățământului dual, au fost evidențiate o serie de măsuri necesare pentru revitalizarea acestuia, precum investiții în infrastructură, dotări cu tehnologii noi, stagii de practică extinsă, pregătirea personalului didactic și corelarea curriculei cu evoluțiile din industrie.

"Viitorii profesioniști ai țării noastre trebuie să regăsească în educația duală șansa de a-și valorifica talentul, priceperea, aptitudinile, vocația, în instituții de învățământ bine dotate, cu specialiștii capabili să utilizeze tehnologiile și care să aibă o strânsă legătură cu viitorii angajatori. România resimte nevoia de a dezvolta acest sistem de educație, care să pună accent pe latura practică, pentru a oferi societății noastre profesioniștii care să asigure funcționalitatea, modernizarea și dezvoltarea economiei", a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Dacă Educația va primi 15% din bugetul consolidat în 2027, atunci acest lucru înseamnă încălcarea programului de guvernare actual PSD-PNL-UDMR, care prevede la capitolul "obiective strategice în Educație" că "Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB)".

România are, prin Legea Educației, obligația finanțării cu 6% din PIB pentru Educație încă din anul 2011. Din acel moment, în fiecare an a fost prorogat articolul care prevede acest lucru de toate guvernele care s-au succedat, deși toate au clamat necesitatea finanțării Educației și a investiției în Educație.

Citit 531 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.