Cum explică UDMR finanțările de la Budapesta

Cum explică UDMR finanțările de la Budapesta
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Toate finanţările dinspre Budapesta către asociaţii sau fundaţii maghiare din România sunt făcute în condiţiile legii, iar banii se folosesc pentru întreaga comunitate, a declarat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos. 

”Toate finanţările care vin de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii maghiare prezente în România sunt legale şi UDMR nu a folosit niciodată aceşti bani pentru activităţi politice sau cu scop politic”, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
"În ceea ce priveşte destinaţia acestora, nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele. Multe sunt investiţii de utilitate publică. Toate patinoarele sunt deschise pentru toţi care vor să practice hocheiul sau vor să patineze. Investiția pentru dezvoltarea capacităţii de intervenţie chirurgicală la Spitalul din Miercurea Ciuc este o investiţie pentru toţi cetăţenii României. Este incorect să spunem că aceste finanţări sunt pentru vorbitorii de limbă maghiară. Finanţările respectă legislaţia naţională, legislaţia europeană. Dacă se consideră, la nivel diplomatic, că este nevoie de un acord, cu siguranţă acel acord va exista între Ministerul de Externe din România şi ministerul din Ungaria. Finanţările sunt bazate pe cererile care se trimit de către asociaţii şi fundaţii către entităţile care finanţează minoritatea maghiară din alte state decât Ungaria şi se evaluează. Nu ştiu care sunt condiţiile, criteriile pe care le practică toate entităţile finanţatoare. Noi am trimis o cerere pentru dezvoltarea sistemului hocheistic din judeţul Harghita şi din judeţele învecinate şi am primit finanţarea. Niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria pentru activităţi politice sau cu scop politic", a subliniat Tanczos.
Întrebat cum comentează declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orban, făcute recent la Şcoala de Vară de la Tuşnad, ministrul Mediului a spus că punctul nostru de vedere, al formaţiunii politice, a fost exprimat de preşedintele Kelemen Hunor şi nu doreşte să facă alte comentarii pe subiect. "Nu cred că domnul Kelemen a făcut vreo declaraţie cu privire la aplauze. În niciun caz, nu putea să aplaude pentru că nu a fost prezent la acel discurs. Imaginile sunt greşite, nu a fost la acel discurs şi nu a aplaudat, în niciun caz. Punctul meu de vedere, personal, l-am spus acum câteva zile. Rămâne acelaşi... Punctul nostru de vedere a fost exprimat şi nu dorim să exprimăm alte comentarii cu privire la acest lucru", a afirmat oficialul.
În ceea ce priveşte discutarea subiectului în şedinţa de Coaliţie, Barna Tanczos a menţionat că declaraţii se vor face ulterior acestei întâlniri şi a adăugat că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor revine în România, din concediu, vineri, 12 august.

Citit 392 ori Ultima modificare Miercuri, 10 August 2022 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.