Digitalizare accelerată la Ministerul de Finanțe

Digitalizare accelerată la Ministerul de Finanțe
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Guvernul a demarat discuțiile cu marii producători globali de soft pentru a accelera digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a confirmat pentru Economedia și G4Media că e vorba despre un program care vizează "digitalizarea accelerată, mai rapidă decât prevede PNRR, iar scopul e să construim sisteme în beneficiul contribuabililor, astfel încât aceștia să nu se mai lovească zilnic de ANAF".

Bugetul total al sistemelor digitale ce trebuie construite este de 250 de milioane de euro. Planul guvernului este ca până în 2023 aceste sisteme să intre deja în funcțiune. După ce vor fi achiziționate de ANAF, sistemele vor fi interoperabile între ele, dar și cu datele bancare, cu sistemul BVB, cu sistemele informatice ale Autorității de Supraveghere Financiară, cadastru și evidența populației.

Principalii furnizori cu care Ministerul Finanțelor a început discuțiile sunt Microsoft, SAP, SAS, Oracle, Amazon, Google și IBM, avându-se în vedere digitalizarea facturării business to business (B2B) și business to government (B2G), a Spaţiului Privat Virtual (SPV), a Fișierului Standard de Control Fiscal (SAF-T), a sistemului electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, globalizarea veniturilor, vama digitală și privind TVA. La acestea se adaugă alte trei sisteme, ce vor fi utilizate la construcția bugetului general și urmărirea cheltuielilor din bugetele instituțiilor publice, potrivit informațiilor Economedia.

"Există deja modele aplicate și funcționale în UE, potențialii furnizori care vor să participe la licitații trebuie să demonstreze că pot implementa aceste soluții în funcție de datele pe care ANAF le livrează. Este obligatoriu ca aceste soluții digitale să fie interoperabile și pregătite pentru includerea în cloudul guvernamental. De exemplu, va trebui să ajungem în situația în care declarațiile se depun automat la ANAF în funcție de datele fiecărui contribuabil, iar Fiscul va cere doar confirmarea veridicității", a mai declarat Adrian Câciu, pentru Economedia și G4Media. Ministrul Finanțelor a mai spus că miza procesului de digitalizare este reducerea gap-ului de TVA (cel mai mare din întreaga UE), reducerea evaziunii fiscale, dar și globalizarea veniturilor.

Loturile de soluții vor fi scoase la achiziție pe pachete, un criteriu de departajare urmând să fie aplicarea cu succes în alte țări europene a soluției respective. Procedura de achiziție va fi una accelerată, potrivit informațiilor Economedia și G4Media.

Citit 686 ori Ultima modificare Duminică, 18 Septembrie 2022 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.