Gazele din Marea Neagră vor ajunge la români

Gazele din Marea Neagră vor ajunge la români
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Marea majoritate a gazelor cumpărate din Marea Neagră vor fi furnizate către consumatorii români şi doar surplusul va fi exportat, a afirmat, luni, Eric Stab, CEO al Engie România, ca răspuns la o discuție inițiată de europarlamentarul Rareș Bogdan.

"În noiembrie 2018, Engie a semnat un contract pe 10 ani cu Black Sea Oil and Gas, pentru că suntem un furnizor mare din România. Fără acest contract, investitorii nu ar fi luat decizia finală de investiţie în acel proiect, proiectul nu ar fi fost implementat şi nu am fi văzut acest gaz pe piaţă", a spus Stab. Dacă Engie nu şi-ar fi asumat acel risc în 2018, acest gaz nu ar fi curs astăzi, a subliniat el.

Citit 849 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2022 16:46

1 comentariu

 • postat de Catalin
  Luni, 03 Octombrie 2022 18:57
  109.166.132.***
  : "Gazul românesc din Marea Neagră” nu există. Nu mai există. A devenit doar gaz, ca oricare altul de pe piaţa mondială, tranzacţionat pe ”bursa-fantomă” de la Amsterdam.
  Cînd s-a votat ”noua Lege off-shore” din România, s-a spus că, indiferent dacă legea e bună sau proastă, e bine că s-a ieşit dintr-un blocaj şi că avem, în fine, cadrul legal pentru exploatarea gazului din Marea Neagră. Cadrul există acum, dar discuţia asupra legii, dacă e bună sau nu, n-a mai avut loc.

  Pentru că e o lege proastă, cum ai întoarce-o: din dorinţa de a ”rezolva problema”, guvernul şi Parlamentul au trecut legea off-shore într-un consens aproape unanim (a votat-o şi USR-ul, cei ce s-au opus fiind deputaţii AUR şi cîţiva de la minorităţile naţionale). Deşi statul român a pierdut astfel orice control, pe termen mediu şi lung, asupra unei rezerve care nu-i mai aduce niciun beneficiu de preţ sau aprovizionare, ci doar venituri din taxe şi impozite, ca la oricare altă activitate comercială de pe teritoriul României. Şi-atît. Astfel încît ”gazul românesc din Marea Neagră” e o poveste frumoasă, de adormit alegătorii. Un alt ”fonflleu”, marca Virgil Popescu.

  Gazul din Marea Neagră e ca o ”gură de oxigen” în actuala criză a resurselor, dar o ”gură de oxigen” de care România are parte în rînd cu toţi – deşi e vorba de o resursă naturală care, teoretic, îi aparţine. Pînă la votarea legii în Parlament, în 18 mai 2022, după care aceasta ”a plecat” la promulgare (moment în care pixul prezidenţial n-a avut nicio ezitare), gazul mai era românesc. De atunci încoace, e ”globalist”. Pentru că gazul din platforma Mării Negre care aparţine României va fi tranzacţionat de firma Black Sea Oil & Gas pe piaţa internaţională, de unde noi îl cumpărăm ca oricare client.

  Noua lege off-shore arată clar că investitorii în exploatarea gazului sau petrolului care aparţine României în Marea Neagră ”au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la preţurile şi în cantităţile determinate de către aceştia, în acord cu legislatia naţională, precum şi cu principiile Uniunii Europene de piaţă liberă”.
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.