Exporturi mai mici de porumb, în acest an

Exporturi mai mici de porumb, în acest an
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Producţia de grâu obţinută în acest an "înmagazinată şi aflată sub cheie" este de peste 9 milioane de tone, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care a adăugat că recolta asigură necesarul de hrană al ţării şi disponibilităţi pentru export.

Potrivit sursei citate, şi în cazul culturii de floarea-soarelui, unde recoltatul este aproape de final, rezultatele vor "satisface nevoile ţării şi disponibilităţile pentru export", în timp ce la porumb vor exista cantităţi mult mai mici pentru export.

"Fermierii ştiu acest lucru. Ea a fost salvată pe suprafeţele aflate în perimetrul irigabil şi pe anumite zone unde precipitaţiile au căzut în anumite cantităţi, în perioade diferite de vegetaţie, ţinând într-un confort hidric planta. Producţia care se estimează ne dă posibilitatea să afirmăm astăzi că vom avea necesarul pentru consumul intern, dar o cantitate mult mai mică pentru export. Şi când mă refer la export, mă gândesc la faptul că România, aflându-se în bazinul Mării Negre, într-o competiţie cu două state fanion, Rusia şi Ucraina, care au un aport deosebit la export, România fiind a treia ţară şi a doua din Uniunea Europeană cu potenţialul acesta de a exporta cereale, anul acesta nu va avea posibilitatea să exporte cantitatea pentru care fermierii au lucrat şi noi ne-am aşteptat, din cauza condiţiilor pe care le cunoaşteţi", a explicat şeful MADR.

El a adăugat că în această perioadă se lucrează intens în câmp pentru însămânţarea culturilor de toamnă, fiind deja finalizat semănatul la rapiţă.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat marţi la Gala Fermierilor din România.

Citit 482 ori Ultima modificare Marți, 04 Octombrie 2022 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.