Tarifele plafonate pentru energie, votate în Camera Deputaților

Tarifele plafonate pentru energie, votate în Camera Deputaților
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Modificările aduse ordonanței pe energie au fost votate miercuri de plenul Camerei Deputaților, iar proiectul legislativ merge spre promulgare, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, precizând că s-a reușit menținerea neschimbată a tarifelor plafonate și compensate la electricitate și gaz.

"Pentru consumatorii casnici, tarifele rămân nemodificate: 0,68 lei/kWh ori 0,80 lei/kWh pentru cei cu consum mic și 1,30 lei lei/kWh pentru toți marii consumatori (casnici și non-casnici). Singurii exceptați de la trecerea la un plan tarifar superior sunt cei care folosesc acasă aparatură medicală pentru tratament, familiile cu minimum trei copii minori și cele monoparentale", spune premierul.

Clienții non-casnici vor beneficia de un tarif plafonat la maximum 1 leu/kWh, pentru 85% din consumul realizat, iar restul de 15% va fi facturat cu maximum 1,30 lei/kWh. Această grilă este aplicabilă IMM-urilor, operatorilor economici din industria alimentară, pescuit ori agricultură; unităților medicale ori de învățământ; furnizorilor de servicii sociale; operatorilor de utilități publice; autorităților și instituțiilor publice, entităților care prestează un serviciu public și sunt conduse/coordonate/controlate de autorități ale administrației publice; lăcașurilor de cult, aeroporturilor și companiei Metrorex, potrivit premierului Nicolae Ciucă.

Pentru gaze, au rămas nemodificate tarifele plafonate la maximum 0,31 lei/kWh (aplicabil consumatorilor casnici) și la 0,37 lei/kWh (pentru non-casnici).

Potrivit articolelor adoptate, un client nu va avea plafonat preţul decât pentru un singur loc de consum. "În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/ reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum", prevede textul adoptat.

"În perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, preţul din ofertele-tip pentru clienţi, elaborate şi publicate de către furnizorii de energie electrică/ gaze naturale nu poate depăşi valoarea preţului final facturat", mai prevede proiectul.

De asemenea, "pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, pentru perioadele de facturare pentru care consumul se stabileşte în baza indexului citit şi transmis de către client, încadrarea în tranşele de consum stabilite potrivit prevederilor art. 1 se realizează pe baza consumului de energie electrică determinat luând în considerare indexul transmis de acesta", prevede textul adoptat.

"În cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării, suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare", mai prevede proiectul.

Proiectul cu modificările votate de plenul Camerei Deputaților va merge la spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Citit 619 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2022 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.