Kelemen Hunor: ”Comasarea alegerilor este neconstituțională”

Kelemen Hunor: ”Comasarea alegerilor este neconstituțională”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că un scenariu care să prevadă comasarea, anul viitor, a alegerilor locale şi parlamentare nu este posibil din punct de vedere constituţional. "Se poate discuta despre orice, dar trebuie să vezi dacă este constituţional. În acest moment, constituţional nu este posibil, fiindcă tu poţi să prelungeşti mandatul autorităţilor locale în anumite situaţii, dar nu poţi că aşa vrei tu. Noi nu avem, în acest moment, situaţia în care se poate prelungi prin lege, oricum, mandatul aleşilor. Nu poţi să scurtezi mandatul Parlamentului, scrie în Constituţie cam cât e. După aceea, scrie, după alegeri, în cât timp trebuie să convoci un nou Parlament. Mai scrie acolo în cât timp trebuie înfiinţată autoritatea locală sau Consiliul local, să depună şi ei jurământul. Deci, din acest punct de vedere, se poate visa la comasarea alegerilor, dar, din punct de vedere constituţional, din punct de vedere tehnic, trebuie să găseşti o soluţie", a explicat preşedintele UDMR.

El a amintit că pe subiectul comasării alegerilor există şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia. "Şi, mai este un principiu - sunt tipuri de alegeri diferite. Dacă tu le-ai comasat, parlamentarele cu localele, nu mai ştii pentru cine votezi. La locale sunt alte probleme, candidaţii la Primărie trebuie să vină cu o agendă locală, la Parlament trebuie să vii cu un alt mesaj. Degeaba vin eu că asfaltez drumul judeţean şi drumul local că nu e treaba Parlamentului, cu acest punct de vedere bulversez extrem de mult şi nu rezolv nimic", a afirmat Kelemen Hunor. În plus, acesta a precizat că nu se va mai înscrie în cursa electorală la alegerile prezidenţiale, dar UDMR va avea un candidat în 2024.

Cât privește zona economiei, UDMR ar susţine, pe o perioadă limitată de doi ani, introducerea unei taxe de solidaritate pentru marile companii care au înregistrat un "extra-profit", a declarat Kelemen Hunor. "Cu taxa de solidaritate iarăşi este o viziune diferită de la un partid la altul. Eu, în 2020, 2021, dacă nu mă înşel, propuneam o taxă de solidaritate pentru doi ani. Noi atunci am făcut un calcul şi asta ar fi însemnat 1,4 - 1,5 miliarde de euro, dar nu pentru toate companiile, ci pentru acelea care, în pandemie, au făcut un profit mai mare decât era programat în bugetul lor cu un an înainte. (...) Atunci, eu am spus da, dacă reușim să introducem o taxă de solidaritate pentru o perioadă de doi ani. Nu este ceva nou", a explicat Kelemen Hunor. În opinia sa, taxarea cu 1% pentru o perioadă limitată s-ar justifica şi nu ar fi extravagantă.

Citit 439 ori Ultima modificare Marți, 07 Februarie 2023 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.