Se amână, din nou, aderarea României la Spațiul Schengen

Se amână, din nou, aderarea României la Spațiul Schengen
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Aderarea României și Bulgariei la Spaţiul Schengen nu figurează pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 9-10 martie, prima reuniune oficială după cea din decembrie, în care Bucureștiul și Sofia au fost lăsate în afara spațiului de liberă circulație.

Inițial, după votul din Consiliul JAI din decembrie, în care Austria a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen, autoritățile și politicienii au vorbit despre reuniunea din martie ca fiind cea a următoarei șanse, însă ulterior declarațiile s-au temperat. Forțarea unui vot în condițiile în care poziția Austriei nu s-a schimbat ar echivala cu un nou eșec, conform hotnews.ro.

Cu ocazia ultimei reuniuni a Consiliului European, de la începutul lui februarie, președintele Klaus Iohannis a reiterat că aderarea la Schengen rămâne prioritate pentru România, însă nu trebuie legată de o anumită dată. "Noi vom continua discuțiile politice pe toate palierele, pe absolut toate palierele, și sunt optimist că vom găsi soluții pentru această problemă Schengen, dar n-aș vrea să ne legăm de o anumită dată. Repet, pentru mine, pentru România și pentru români, este important să intrăm în Spațiul Schengen. Nu vreau să legăm discuția de o anumită dată, fiindcă, am văzut și în decembrie, aceste lucruri nu pot fi legate de o anumită dată, ele țin de foarte multe considerente. Din păcate, însă, țin și de chestiuni de politică internă în unele state membre. Asta este un lucru pe care nu-l consider bun, dar nu poate fi ignorat. Deci continuăm discuțiile și sunt optimist", a declarat șeful statului, pe 9 februarie.

Mai exact, Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen până când nu se va ajunge la un acord cu statele care s-au opus acceptării celor două state în spațiul european de liberă circulație, a declarat reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, la începutul anului.

În ceea ce îl privește, la finalul lunii ianuarie, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cel care s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen, a fost într-o vizită la Sofia, de unde a transmis din nou că „sistemul Schengen se află în prezent într-o criză majoră”.

La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, la prima reuniune din 2023 a șefilor diplomațiilor din statele membre UE, că a avut discuții cu omologii săi, care l-ar fi asigurat că sprijină România să intre în Schengen, însă „este prematur să vorbim despre un calendar de aderare”.

Citit 809 ori Ultima modificare Marți, 28 Februarie 2023 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.